Violonistul Alexandru Tomescu va efectua în perioada 18 mai – 11 iunie, pentru al șaptelea an consecutiv, o călătorie care îl va purta în 12 centre culturale din România – Turneul Național Stradivarius -, la această ediție urmând a-l avea alături pe celebrul pianist rus Eduard Kunz, într-un program integral Prokofiev.

Programul turneului intitulat „In the Mood for Prokofiev” propune o selecție a celor mai îndrăgite lucrări pentru vioară și pian ale compozitorului rus: Cinci melodii op. 35 bis și cele două Sonate pentru vioară și pian.

În premieră, concertele turneului Stradivarius se vor deschide cu piesa unui tânăr compozitor român, Gabriel Gâțan, elev în clasa a XI-a al Colegiului Național de Muzică „George Enescu” din București, câștigătorul concursului nonconformist lansat în urmă cu câteva luni de Eduard Kunz și Alexandru Tomescu.

Turneul Național Stradivarius 2014 va începe pe 18 mai la Palatul Culturii din Târgu Mureș, fiind urmat pe 20 mai — Bistrița — Sinagogă,21 mai — Cluj-Napoca — Casa Studenților, 25 mai — Timișoara — Filarmonica Banatul, 27 mai — Oradea — Filarmonică, 29 mai — Hunedoara — Castelul Corvinilor, 30 mai — Sibiu — Sala Thalia a Filarmonicii, 3 iunie — Pitești — Casa de Cultură a Sindicatelor, 4 iunie — Craiova — Filarmonica Oltenia, 7 iunie — Bacău — Filarmonică, 9 iunie — Iași — Universitatea Națională de Arte „George Enescu”. Evenimentul se va încheia pe 11 iunie, la Sala Radio din București.

Mai mult, ediția 2014 a evenimentului se înscrie în tradiția inițiată de Alexandru Tomescu — aceea de a integra o coordonată de responsabilitate socială, Turneul fiind dedicat Fundației Hope and Homes for Children România, al cărei ambasador este din 2012 și luptei împotriva abandonului copiilor. Publicul este invitat să afle mai multe despre HHC România, organizație care de 15 ani se ocupă cu desființarea orfelinatelor de tip vechi și relocarea copiilor în sisteme cât mai apropiate de mediul familial.

Capabil să abordeze cele mai grele partituri în concerte-maraton, în turnee în zeci de orașe, violonistul Alexandru Tomescu se bucură de o apreciere unanimă din partea publicului.

Solistul a concertat în săli celebre ale principalelor metropole ale muzicii: Carnegie Hall (New York), Walt Disney Concert Hall (Los Angeles), Théâtre des Champs Elysées (Paris), Concertgebouw (Amsterdam), sub bagheta unor maeștri precum Valery Gergiev, Christoph Eschenbach sau Kurt Masur.

Născut în orașul Omsk din Siberia, Eduard Kunz este inclus de prestigioasa publicație BBC Music Magazine în topul celor mai buni 10 pianiști de mâine.

A colaborat deja cu numeroase orchestre europene de renume și a susținut recitaluri în marile săli de concert ale lumii, printre care: Wigmore Hall din Londra, Bridgewater Hall din Manchester, Louvre din Paris, Concertgebouw din Amsterdam, Winterthur din Barcelona, Sala Mare a Conservatorului din Moscova.

De asemenea, a fost prezent pe scena prestigiosului Festival din Duszniki — ‘December Nights’, Festivalul Como de Garda, Grieg (Oslo), Al Bustan (Lebanon), Festivalul Keyboard din New York precum și Festivalurile St. Magnus (Scotland) și City of London.

Alexandru Tomescu și Eduard Kunz, în Turneul Stradivarius „In the mood for Prokofiev”