Camerata Regală omagiază Ziua Regalității cu un concert extraordinar găzduit sâmbătă de la ora 19.00 la Ateneul Român.

La pupitrul ansamblului patronat de principele Radu al României se va afla dirijorul Giuliano Betta, iar în postură solistică, talentatul pianist Andrei Licareț.

Concertul de sâmbătă va punct seriei “Mari Soliști, mari dirijori” inițiat de Camerata Regală la finele anului 2013. Proiectul i-a adus pe scena Ateneului Român pe câțiva dintre cei mai valoroși muzicieni ai momentului, care au strălucit în programe extrem de apreciate de public. Concertele s-au bucurat de un succes extraordinar, dovadă fiind cererea de bilete — mereu în creștere.

Programul pregătit de Camerata Regală sub bagheta lui Giuliano Betta, alături de Andrei Licareț aduce în atenția publicului următoarele lucrări: Simfonia nr. 17 KV 129 și Concertul KV 595 pentru pian și orchestră — ambele de Wolfgang Amadeus Mozart și Serenada pentru orchestră de coarde de Piotr Ilici Ceaikovski. O selecție de piese cu sonorități luminoase, cu acorduri armonioase, perfectă pentru a omagia Ziua Regalității.

Considerat drept un artist care “se aventurează până în miezul muzicii” și a cărui “bogată maturitate artistică și profunzime depășesc limitele unei simple capacități”, pianistul Andrei Licareț a susținut concerte și recitaluri în orașe importante din Europa și din Statele Unite ale Americii. Diplomele de Licență și de Master le-a obținut la Universitatea Națională de Muzică din București, unde a studiat cu Viniciu Moroianu, Dana Borșan și Dan Dediu, completându-și formarea la Salzburg și Pariș cu Jacques Rouvier și la Universitatea din Peabody, cu legendarul Leon Fleisher, muzician care promovează în rândul discipolilor săi moștenirea pianistică preluată de la Beethoven. A participat de asemenea la cursuri de măiestrie susținute de Dmitri Bashkirov la Academia Mozarteum din Salzburg. A evoluat sub bagheta unora dintre cei mai importanți dirijori: Cristian Mandeal, Horia Andreescu, Jin Wang, Arnold Ostman, Arie Vardi, Ilarion Ionescu-Galați, Florentin Mihăescu, Anthony Bramall, Justus Franz și Jose Arean. A concertat cu succes la Pariș, Santander, Berlin, Würzburg, Roma, Copenhaga, Istanbul, Praga, Tel-Aviv, Varșovia și Bruxelles, New York, Washington D.C., Boston, Houston. Anul 2013 i-a adus lui Andrei Licareț debutul pe două dintre cele mai mari săli ale lumii: Carnegie Hall (februarie 2013) și Sala de muzică de cameră a Filarmonicii din Moscova (aprilie 2013).

Giuliano Betta este dirijor rezident al Operei din Basel, Elveția, încă din 2009. A dirijat numeroase spectacole de operă și balet de la pupitrul acestei orchestre, între care pot fi menționate următoarele titluri: “Parsifal” de Richard Wagner, “Carmen” de Georges Bizeț, “Evgheni Oneghin” de Piotr Ilici Ceaikovski și “Bal Mascat” de Giuseppe Verdi.

Atenția sa se îndreaptă în egală măsură către repertoriul simfonic pe care îl prezintă alături de ansambluri precum Orchestra Simfonică din Dortmund, Orchestra Haydn de la Trento și Bolzano ori Filarmonica Germaniei de Nord-Vest.

 

Giuliano Betta a studiat dirijat și compoziție la Conservatorul din Milano, la Conservatorul La Spezia și la Academia Teatrului “Scala”. A urmat cursuri de măiestrie sub îndrumarea maeștrilor Riccardo Mutti și Gustav Kuhn. A ocupat funcția de dirijor principal la Teatrul Kreferd-Mönchengladbach între 2003 și 2009.

De-a lungul carierei sale a primit invitații să dirijeze în Olanda, Belgia, Anglia, Rusia și Coreea. Una dintre cele mai importante producții în care a fost implicat a fost “Nunta lui Figaro” de W. A. Mozart prezentată în Tokyo, Japonia.

Biletele pentru concertul din 10 mai sunt disponibile în rețeaua bilete.ro, în oficiile Poștei Române, în magazinele Inmedio semnalizate Bilete.ro și în magazinele Germanos.

Concert dedicat Zilei Regalității, la Ateneul Român