Concurs de design pentru amplasarea de insule plutitoare pe Dâmboviţa

Concursul de design „Eco-arhipelag”, pentru amenjarea luciului de apă al Dâmboviţei dintre Biblioteca Naţională şi Podul Unirii, cu insule plutitoare reprezentând destinaţii din Delta Dunării, a fost lansat vineri de Asociaţia Ivan Patzaichin – Mila 23.
În cadrul competiţiei, designeri, arhitecţi, artişti şi echipe creative interdisciplinare din toată lumea sunt invitaţi să promoveze în mod inovativ opt destinaţii din Delta Dunării: Crişan, Chilia Veche, Periprava, Letea, Mila 23, Caraorman, Sf. Gheorghe, Sulina.
Lucrările înscrise în concurs vor reprezenta câte una din aceste opt localităţi, care formează traseul cu cele mai importante repere turistice din biosfera Deltei. Instalaţiile de amenajare urbană, realizate sub forma unor insule plutitoare, vor fi expuse în vara anului 2014 pe luciul de apă dintre Biblioteca Naţională şi Podul Unirii.
Cinci proiecte vor fi selectate de către juriul internaţional pentru a fi realizate şi expuse în zona Bibliotecii Naţionale. Fiecare din cele cinci propuneri selectate va avea dreptul la un buget de producţie de până la 7.000 de euro.
Echipa cu cel mai bun proiect va primi un premiu de 1.000 de euro şi o excursie în Delta Dunării. Următoarele patru echipe pot beneficia gratuit de canotci pentru trasee în Deltă.
Data limită pentru înscriere şi depunerea materialelor este 7 mai 2014, iar anunţarea câştigătorilor va avea loc pe 16 mai 2014. Schiţele lucrărilor înscrise vor fi expuse în cadrul Romanian Design Week (16 – 24 mai 2014).
Participanţii se pot înscrie singuri sau în echipe de maximum patru membri, în nume propriu sau în numele unui birou de arhitectură, design sau o instituţie publică sau privată. Designerii, artiştii sau arhitecţii care se înscriu în competiţie pot forma echipe mixte interdisciplinare şi cu alţi specialişti ale căror cunoştinţe sau abilităţi pot da valoare adăugată proiectelor propuse.
Concursul se adresează designerilor, artiştilor, arhitecţilor şi echipelor interdisciplinare din întreaga lume. Cu ajutorul acestora, zona, denumită simbolic „Eco-arhipelag” va prinde un nou contur, devenind prima expoziţie interactivă de ecoturism din România.
Organizatorii speră ca puterea de sugestie a instalaţiilor artistice să îi convingă pe bucureşteni şi pe turişti că Delta Dunării este un simbol pentru România şi un colţ de natură pe care merită protejat şi cunoscut îndeaproape. Totodată, prin intermediul obiectelor de design, spaţiul public şi segmentul de Dâmboviţa din preajma Bibliotecii Naţionale vor dobândi o funcţiune în cadrul oraşului şi vor reintra pe harta mentală a bucureştenilor ca un spaţiu de loisir.
Criteriile de selecţie a lucrărilor din concurs sunt: viziunea inovativă, utilizarea sustenabilă de materiale şi tehnologii, eficienţă economică, promovarea Deltei Dunării ca ecodestinaţie. Instalaţiile de design pot fi proiectate doar pentru luciul de apă.
Juriul concursului este format din: Ivan Patzaichin (preşedinte onorific), arhitectul Teodor Frolu (secretar), curatorul şi cercetătorul urbanist Elke Krasny (lector, Academia de Arte Frumoase Viena), arhitecţii Tristan Lannuzel (profesor asistent, Universitatea din Kassel, Germania), Gheorghe Pătraşcu (arhitect-şef Primăria Capitalei), Şerban Ţigănaş (preşedinte Ordinul Arhitecţilor din România), şi Ştefan Ghenciulescu (redactor-şef revista Zeppelin), alături de Elena Tîrziman (director Biblioteca Naţională a României).
Regulamentul şi mai multe detalii privind concursul sunt disponibile pe site-ul acestuia, www.rowmania.ro/ecoarhipelag/.

Concurs de design pentru amplasarea de insule plutitoare pe Dâmboviţa