Peste 200 de elevi români au făcut cursuri privind protecția pădurilor și peste 1500 de tineri din România au luat parte la activitățile educative derulate în cadrul proiectului european ”Educaţie pentru management sustenabil şi responsabil al pădurilor lumii”.

La nivel global dispar anual circa 13 milioane de hectare de pădure, adică o jumătate din întreg teritoriul României, un ritm absolut nesustenabil pentru menţinerea echilibrului natural al planetei. În acest context, obiectivul proiectului a fost de a mobiliza oamenii către un management sustenabil al pădurilor şi un consum responsabil al resurselor forestiere.

Proiectul a fost implementat în 19 oraşe europene din România, Italia, Malta, Polonia şi Spania în perioada mai 2011 – aprilie 2014. În România, organizațiile implicate au fost ALMA-RO, TERRA Mileniul III și RHODODENDRON.

Proiectul a vizat derularea unor activități educaționale în opt şcoli din România (din Bucureşti, Moreni, Sinaia şi Topoloveni), în cadrul cărora aproximativ 200 de elevi și profesorii lor au fost instruiți pe parcursul a doi ani. În plus, elevii români au avut ocazia să participe la schimburi de experiență între şcoli din România şi şcoli din Italia, Spania şi Polonia. Pentru cursurile din școli a fost realizat un kit educativ multimedia, disponibil în limba română, engleză, italiană, spaniolă și poloneză ce va putea fi utilizat și după finalizarea proiectului și care poate fi descărcat gratuit de pe site-ul proiectului www.forestintheworld.org.

De asemenea, au fost organizate două ediții ale competiției europene ”Implică-te. Salvează Pădurile!”, la care au participat elevi de liceu și de gimnaziu. Proiectul a prevăzut și organizarea a  cinci expoziţii multimedia (la Moreni, Piteşti, Sinaia şi două în Bucureşti) și două festivaluri de film (Moreni, Sinaia). Vizitatorii au avut ocazia să învețe despre relaţia dintre om şi pădure în ţări precum Brazilia, Burkina Faso, Camerun şi Chile, unde pădurile sunt amenințate, iar comunitățile depind în mod direct de sistemul forestier.

Proiectul a vizat și sensibilizarea factorilor de decizie din România prin desfășurarea unei conferințe internaționale ce a abordat tematici privind managementul sustenabil al pădurilor lumii. La eveniment au participat reprezentanți ai autorităților publice centrale (Ministerul Apelor, Pădurilor și Pisciculturii, Ministerul Educației Naționale, Ministerul Mediului și Schimbărilor Climatice), reprezentanți ai autorităților publice locale, reprezentanți ai organizațiilor partenere din Italia și Polonia, reprezentanți ai ONG-urilor de mediu, cadre didactice și elevi.

Elevii români au învățat să protejeze pădurile în cadrul unui proiect european

| Actualitate |