Finanţarea europeană pentru sângele artificial ar mări viteza cercetărilor

Cercetătorul Radu Silaghi-Dumitrescu de la Facultatea de Chimie a UBB Cluj-Napoca, cel care a descoperit sângele artificial, consideră că obţinerea unei finanţări europene pentru proiectul Cluj Innovation City va mări viteza cercetărilor și ar însemna şi un acces mult mai direct, concret şi eficient la capacităţi de cercetare de un alt nivel.

„Obţinerea unei finanţări europene pentru proiectul Cluj Innovation City ar însemna pentru colectivul de cercetare pe care îl coordonez mărirea vitezei tuturor cercetărilor desfăşurate, un acces mult mai direct, concret şi eficient la capacităţi de cercetare de un alt nivel. Ar fi foarte bine şi pentru noi şi pentru alte colective care activează în domeniul medical. Ar fi esenţial, pentru că în acest proiect ar fi adunate firmele private lângă cercetători şi, astfel, drumul către utilizatorul final ar fi mult mai scurt. Acesta ar fi principalul avantaj al proiectului. Cluj Innovation City ar însemna că lucrurile merg aşa cum trebuie, la fel de eficient ca în SUA. Cercetările legate de sângele artificial se vor derula cu o eficienţă ridicată”, a spus Silaghi-Dumitrescu.

Potrivit acestuia, proiectul Cluj Innovation City va cuprinde, printre altele, institute interdisciplinare de cercetare, conectate cu companii, asigurându-se că „produsul este dus de la idee până la utilizatori”.
„Sunt încrezător că proiectul Cluj Innovation City va avea finanţare, nu am niciun dubiu. Va fi benefic pentru cercetarea clujeană”, a subliniat cercetătorul clujean.

O reţetă de sânge artificial, care conţine o proteină din viermi marini şi care s-ar dovedi util în cazul unor intervenţii chirurgicale sau al unor accidente, a fost creată în 2013 de o echipă de cercetători clujeni, condusă de Radu Silaghi-Dumitrescu, de la Facultatea de Chimie a UBB, testele preliminare pe şoareci având rezultate încurajatoare.

Cluj Innovation City este un proiect estimat la 300 de milioane de euro al Primăriei Cluj-Napoca şi al universităţilor din municipiu, prin care se urmăreşte dezvoltarea unui pol al cercetării şi inovării în municipiu şi în zona metropolitană Cluj. Acest pol se va realiza pe un teren de 200 de hectare din zona Lomb, din Cluj-Napoca, unde vor fi create peste 20.000 de locuri de muncă.

Finanţarea europeană pentru sângele artificial ar mări viteza cercetărilor

| Actualitate |