Galerie tactilă la Muzeul Colecțiilor de Artă

La Muzeul Colecţiilor de Artă va fi amenajată o galerie tactilă, un spaţiu dedicat persoanelor cu nevoi speciale, dotat cu mobilier, materiale şi produse care să permită categoriilor de public vizate să se familiarizeze cu ideea de muzeu şi de colecţie, cu câteva dintre operele de artă expuse, precum şi cu aspecte legate de istoria artei şi de materialitatea obiectelor.
Muzeul Naţional de Artă al României informează, într-un comunicat de presă, că, până la finalul lunii noiembrie, va derula la Muzeul Colecţiilor de Artă, proiectul InclusivART, adresat persoanelor cu dizabilităţi senzoriale, motorii, cognitive sau emoţionale.
Galeria tactilă va fi un spaţiu permanent explorativ şi interactiv, care va conţine replici şi diagrame tactile ale unor lucrări de artă expuse în muzeu, truse şi machete multi-senzoriale, precum şi un catalog Braille.
Materialele şi produsele speciale sunt concepute şi realizate pornind de la nouă lucrări din Muzeul Colecţiilor de Artă – printre care picturile ‘Ciobănaş’ de Nicolae Grigorescu şi ‘Interior’ de Nicolae Tonitza, pastelul ‘Peisaj – case la ţară’ de Ştefan Luchian, gravura japoneză ‘Pereche de îndrăgostiţi despărţindu-se dimineaţa’ de Kitagawa Utamaro, precum şi piese de sculptură şi artă decorativă.
Amenajarea multifuncţională permite adaptarea galeriei tactile atât ca spaţiu de expunere, cât şi ca atelier educativ.
Până la finalul proiectului se estimează un număr de 100 de participanţi la programele speciale interactive derulate în cadrul galeriei tactile (structurate în vizite ghidate şi ateliere educative), urmând ca, după încheierea implementării proiectului, să continue dezvoltarea şi derularea de programe şi produse dedicate acestor categorii de public.

[ratings]

Galerie tactilă la Muzeul Colecțiilor de Artă

| Actualitate |