La 42 ani de la catastrofa de la Certej, exploatarea este pe cale să primească aviz favorabil

Exploatarea de la Certej, foarte importantă și ea, alături de Roșia Montană, este pe cale să primească aviz favorabil. Pe 30 octombrie 2013 se implinesc 42 ani de la catastrofa de la Certej , unde barajul lacului de decantare a cedat si a omorât 89 oameni (oficial), martorii vorbesc despre aproximativ 160 de morți. Pe 27 octombrie 2013 va avea loc o manifestare la Deva pentru comemorarea victimelor din acea tragedie. În plus, sediul MINVEST (compania de stat care este acționară cu participație de aproximativ 20% la RMGC si ELDORADO GOLD) este la Deva. https://www.facebook.com/events/694497573893833

Avizul pentru exploatarea de la Certej este foarte aproape de a fi emis, ceea ce ar crea un precedent pentru Roșia Montană și pentru alte exploatări din județele Hunedoara și Alba.

Dezastrul de la Certej a avut loc pe 30 octombrie 1971, la ora 4:55 dimineața, fiind provocat de ruperea digului și alunecarea muntelui de steril din iazul de decantare al exploatării miniere Certej, județul Hunedoara.

În perioada de exploatare a iazului, între 1936 și 1971, au fost depozitate în el elemente de depunere complet diferite ca granulație, tasare și umiditate care au creat o falie de alunecare.

Digul s-a rupt pe o lățime de 80 de metri și din iaz s-au revărsat în câteva minute 300.000 de metri cubi de steril.

certej-1971-2

Valul acid de steril a înghițit și a ras de pe fața pământului șase blocuri de locuințe cu 25 de apartamente fiecare, un cămin cu 30 de camere, șapte locuințe individuale, iar 24 de gospodării au fost distruse sau avariate. Dezastrul a provocat 89 de morți și 76 de răniți.

Toate cadavrele recuperate de militari din mâl erau goale. Cianura folosită în procesul de extracţie se găsea în nămolul scurs şi le-a ars hainele. Toate cadavrele care aveau urme de lovituri şi arsuri pe corp.  Râul de steril făcea extrem de grea munca de salvare făcută de militarii aduşi la faţa locului. Oamenii căzuţi în mâl strigau după  ajutor, dar era imposibil să ajungă cineva la ei fără să aibă aceeaşi soartă.

Autoritățile au anunțat oficial la radio și televiziune un număr de 48 de morți pentru a nu fi nevoite să declare doliu național.

Statul comunist i-a despăgubit pe cei care au avut de suferit în urma tragediei de la Certej. Supraviețuitorii de la blocurile distruse au primit câte un apartament, iar cei cărora li s-au dărâmat casele au putut să-și ridice altele cu materiale de construcții primite de la autorități.

După un an de cercetări și audieri, ancheta a decis că tragedia este urmarea unor împrejurări ce nu puteau fi prevăzute, nimeni nefiind vreodată condamnat pentru moartea celor 89 de persoane.

La 42 ani de la catastrofa de la Certej, exploatarea este pe cale să primească aviz favorabil

| Actualitate |