Ministerul Culturii a depus o plângere la Poliţia Capitalei

Ministerul Culturii a depus o plângere la Poliţia Capitalei, pentru distrugerea autoturismului în care se afla ministrul Daniel Barbu, joi seară, când a fost agresat verbal de mai mulţi protestatari, în Centrul Vechi al Capitalei, potrivit unor surse din Poliţie.
Totodată, Ministerul Culturii s-a constituit parte civilă în acest caz.
Conform surselor citate, anchetatorii au primit plângerea ministerului care este de altfel proprietarul de drept al autoturismului pe care îl folosea ministrul Daniel Barbu.
Ca urmare, anchetatorii au deschis un dosar penal pentru distrugere, faptă pentru care, fără plângerea prealabilă a păgubitului, nu se putea demara o anchetă.
Ministrul Culturii, Daniel Barbu, care participa, joi seară, în Club A, în Centrul Vechi al Capitalei, la o dezbatere culturală, a fost huiduit de câteva zeci de protestatari faţă de proiectul Roşia Montană, care au intrat în local şi nu l-au lăsat ulterior să plece, spărgându-i luneta maşinii.
Daniel Barbu a participat, joi seară, la evenimentul „Cafeneaua critică”, de la ora 19.00, în Club A. Câteva zeci de manifestanţi veniţi în local au întrerupt dezbaterea, au desfăşurat pancarte în jurul lui Barbu şi au aruncat înspre acesta cu bancnote false, pe care era tipărit portretul lui. Tot ei i-au întins lui Barbu o pungă cu monede şi l-au huiduit, întrebându-l „Câţi bani ai luat?” și cerându-i demisia.
Dezbaterea nu a mai fost reluată, ministrul hotărându-se să plece. Afară, protestatarii au blocat drumul autoturismului în care se afla demnitarul şi au lipit pe maşină bancnote cu portretul lui Barbu.
Poliţia Capitalei s-a autosesizat în acest caz, protestatarii care s-au manifestat agresiv fiind identificaţi cu ajutorul imaginilor filmate de camerele de supraveghere din zonă.
Şaisprezece persoane implicate în acest incident au fost identificate, cinci au fost deja audiate, fiind identificaţi şi martori care pot furniza informaţii despre incident, a anunţat vineri şeful Poliţiei Capitalei, Mihai Pruteanu.
El a mai spus că se fac cercetări pentru stabilirea cu exactitate a condiţiilor în care s-a produs incidentul, ancheta fiind derulată sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 3.
Premierul Victor Ponta a declarat, joi seară, că a cerut identificarea persoanelor care l-au agresat pe ministrul Culturii, Daniel Barbu, şi sancţionarea acestora contravenţională sau penală, apreciind că o astfel de agresiune este inacceptabilă şi că, în lipsa unor măsuri, ţara poate fi cuprinsă de anarhie.
El a precizat, la Antena 3, că a fost informat de către şeful Serviciului de Protecţie şi Pază (SPP) şi reprezentanţii Jandarmeriei despre această agresiune şi că a discutat imediat cu ministrul, care „este bine”.
„Faptul însă ca un ministru, care are o anumită opinie şi care foarte greu stârneşte o dorinţă de agresiune, să fie agresat este inacceptabil”, a adăugat Ponta.
Din 1 septembrie, în Capitală şi în mai multe oraşe din ţară, dar şi peste hotare, au loc proteste ale celor care se opun proiectului minier de la Roşia Montană.
Manifestanţii cer ca Parlamentul să respingă proiectul de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană şi să interzică, prin lege, folosirea cianurilor în activităţile miniere din România, Guvernul să respingă, prin hotărâre, în regim de urgenţă, acordul de mediu, Roşia Montană să fie inclusă pe lista tentativă a României pentru includerea în patrimoniul UNESCO şi demisia premierului Victor Ponta şi a celor patru iniţiatori ai proiectului de lege: miniştrii Dan Şova, Rovana Plumb, Daniel Barbu şi directorul ANRM Gheorghe Duţu.

Ministerul Culturii a depus o plângere la Poliţia Capitalei