Netanyahu vrea neapărat recunoaşterea Israelului ca stat evreu

Primul ministru israelian Benjamin Netanyahu a denunţat condamnarea colonizării de către Uniunea Europeană şi a insistat din nou asupra recunoaşterii Israelului ca stat evreu pentru a încheia un acord de pace cu palestinienii.

La conferinţa sa anuală de presă cu corespondenţii străini, Netanyahu a criticat ‘ipocrizia’ Uniunii Europene, după ce unele state europene au convocat ambasadorii israelieni ca reacţie la recentul anunţ privind construcţia a 1.800 de noi locuinţe în coloniile din Cisiordania şi în Ierusalimul de Est.

Printre diplomaţii convocaţi figurează ambasadorii Israelului în Franţa, Marea Britanie, Italia şi Spania.

‘Aceasta este o ipocrizie. Uniunea Europeană îi convoacă pe ambasadori din cauza construcţiei unor case?’, s-a întrebat el. Dar ‘când anume UE i-a convocat pe ambasadorii palestinieni în legătură cu apelurile la distrugerea Israelului?’, a adăugat Netanyahu.

‘Este timpul să punem capăt acestei ipocrizii’, a insistat premierul israelian, estimând că poziţia UE nu ajută păcii, ‘ba dimpotrivă, o îndepărtează’.

Primul ministru israelian a fost primit la Amman de regele Abdullah al II-lea pentru o rară vizită în Iordania, consacrată negocierilor de pace relansate în iulie de secretarul de stat american John Kerry.

În timpul acestor discuţii, ‘Netanyahu a subliniat că Israelul pune accentul pe aranjamentele de securitate, care sunt de asemenea în interesul Iordaniei, în orice viitor acord ce va reflecta acordul de pace semnat între Israel şi Iordania în urmă cu 20 de ani’, potrivit unui comunicat oficial israelian, citat de AFP.

Palatul Regal a precizat că discuţia s-a axat pe modalităţile de a satisface ‘aspiraţiile palestiniene protejând în acelaşi timp interesele iordaniene, mai ales pe problemele legate de statutul final’.

În timpul ultimei sale navete în Orientul Mijlociu, care s-a încheiat la 6 ianuarie, secretarul de stat american a prezentat celor două părţi un proiect de ‘acord-cadru’ ce trasează marile linii ale unei soluţionări definitive a acestor aspecte şi anume frontierele, securitatea, statutul Ierusalimului şi soarta refugiaţilor palestinieni.

În faţa corespondenţilor de presă străini la Ierusalim, Netanyahu a repetat că ‘nu va face niciodată concesii în legătură cu securitatea Israelului’.

Principala cauză a conflictului cu palestinienii este refuzul acestora de a recunoaşte Israelul ca ‘stat-naţiune al poporului evreu’, a subliniat el.

Liderii palestinieni au deplâns joi că Netanyahu i-a impus lui Kerry ‘ordinea de zi’ a negocierilor, în special cererea sa de recunoaştere a statului evreu.

‘Kerry face un du-te-vino pentru a discuta doar două aspecte care nu au fost niciodată pe ordinea de zi: iudeitatea Israelului şi Valea Iordanului’, a declarat Nabil Shaath, un lider al Fatah, mişcarea preşedintelui Mahmoud Abbas.

‘Din punct de vedere israelian, recunoaşterea Israelului ca stat evreu echivalează cu abrogarea dreptului la întoarcere sau o soluţie la problema refugiaţilor în baza Rezoluţiei 194’ a Adunării Generale a ONU, a explicat Shaath, denunţând o ‘cerinţă cu totul nouă’ .

Shaath a reafirmat de asemenea respingerea palestiniană a unui compromis cu privire la Valea Iordanului prevăzută de şeful diplomaţiei americane şi care oferă continuarea prezenţei militare israeliene pentru o perioadă de 10 la 20 de ani, ce poate fi reînnoită la discreţia Israelului.

Netanyahu vrea neapărat recunoaşterea Israelului ca stat evreu

| Actualitate |