Comitetul Patrimoniului Mondial UNESCO, reunit la Bonn, în Germania, a aprobat la sfârșitul săptămânii trecute includerea de noi obiective în Patrimoniului Mondial al Umanității. Agenția internațională de presă France Presse prezintă lista acestora.

FRANȚA: Tradițiile din Champagne și climatul din Burgundia
Tradițiile viticole din Champagne și din Burgundia au intrat împreună pe această listă de prestigiu, pe de o parte cu dealurile, casele și cramele de la Champagne, zonă în care s-a elaborat arta de a face vinuri spumante, iar pe de altă parte cu „climatul” viilor din Burgundia, parcelele viticole delimitate de pe pantele coastelor Nuits și Beaune.

JAPONIA: Siturile industriale din epoca Meiji
Este vorba despre 23 de locații reprezentative pentru evoluția industriei din Japonia din timpul împăratului Meiji (1868-1910), repartizate în 11 locuri și a căror adăugare pe listă a fost contestată de China și Coreea de Sud. Unele dintre facilități sunt încă parțial în funcțiune, cum ar fi macaralele de pe șantierul naval Mitsubishi Heavy Industries (MHI) din Nagasaki. Aceasta este pentru prima dată când situri încă funcționale sunt listate ca patrimoniu mondial. Decizia includerii acestor locații din Japonia pe lista UNESCO a fost în centrul unui scandal diplomatic, Coreea de Sud și China menționând că șapte dintre acestea au fost locuri de deportare și muncă forțată pentru cetățenii lor în timpul ocupației japoneze (1910-1945 pentru Coreea, 1932-1945 pentru China).

SUA: Misiunea San Antonio
Cinci „misiuni”, avanposturi fondate de misionari franciscani în secolul al XVIII-lea pe ambele maluri ale râului San Antonio din sudul Texas-ului, și o fermă situată puțin mai la sud compun o locație inclusă pe lista UNESCO. Cea mai renumită misiune este Alamo, locul unei celebre bătălii din timpul Revoluției Texane (1836). Misiunile franciscane din Texas ilustrează eforturile coroanei spaniole de a coloniza, evangheliza și apăra frontiera de nord a Noii Spanii, a explicat UNESCO, și sunt un exemplu de împletire a culturilor de limbă spaniolă.

GERMANIA: Zona antreprizelor portuare din Hamburg
Speicherstadt — „orașul antreprizelor” — este o întretăiere de străzi, canale și poduri situate în orașul-port Hamburg și înconjurate de antreprize din cărămidă roșie construite în stilurile neogotic și neoroman între 1885 și 1927. În apropiere, districtul Kontorhaus, dedicat tranzacțiilor comerciale ale portului și în mod particular Chilehaus („Casa Chile), a fost construit în anii 1920 și 1930. Ambele ansambluri „simbolizează în mod emblematic consecințele creșterii amețitoare a comerțului internațional la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea”, conform UNESCO.

TURCIA: Diarbakir și Efes
Diyarbakir, oraș din sud-estul Turciei, include Castelul orașului, cu șase kilometri de metereze, cu turnuri, porți și contraforturi, precum și grădinile Hevsel, care conectează orașul la fluviul Tigru. Alt obiectiv din Turcia inclus pe lista UNESCO este Efes, vestigiu al orașului bizantin care a găzduit un mare templu dedicat zeiței Artemis, una dintre cele șapte minuni ale lumii. Potrivit UNESCO, Efes este un exemplu excepțional de oraș portuar cu un canal maritim și un bazin portuar.

SPANIA: Drumurile din Santiago de Compostela
În acest caz nu nu este vorba despre un obiectiv complet nou care intră pe lista UNESCO, întrucât drumurile de pelerinaj din Santiago de Compostela au fost incluse pe lista patrimoniului mondial din anul 1993. Extinderea acestor drumuri include unele dintre primele căi de pelerinaj apărute după descoperirea mormântului din secolul al IX-lea atribuit apostolului Iacob.

AGERPRES

Patrimoniul mondial al UNESCO a fost îmbogățit