Muzeul Național de Istorie a României și-a îmbogățit colecțiile cu 18 noi piese din argint de factură dacică – fibule, coliere, inele, brățări, pandantive și falere – de o valoare excepțională datorită rarității lor, a declarat Ernest Oberlander-Târnoveanu, directorul general al MNIR, marți, într-o conferință de presă.

„Exact acum o săptămână, marți, am repatriat din Germania un fragment de tezaur conținând 18 bijuterii dacice de argint. Piesele au fost reperate în comerț, în cursul acestei primăveri, și s-au declanșat procedurile judiciare pentru a obține imobilizarea la vânzare a acestor piese și crearea condițiilor pentru ca ele să fie recuperate și repatriate”, a afirmat Ernest Oberlander-Târnoveanu, precizând că acest tezaur a fost recuperat „în condiții neobișnuite”, deoarece suma necesară „a fost pusă la dispoziție de Ministerul Culturii prin Muzeul Național de Istorie”.

Potrivit acestuia, recuperarea tezaurului s-a realizat „prin plata unei juste compensații”, care s-a ridicat la suma de 43.000 de lei. „O sumă modică, vă spun cu toată răspunderea, față de valoarea intrinsecă a acestor piese și sigur față de faptul că odată cu tezaurul am reușit să obținem și o serie de informații care vor fi valorificate de autoritățile judiciare din cadrul anchetei”, a spus acesta.

Tezaurul conține piese întregi și funcționale, excepționale datorită rarității lor și a stării foarte bune de conservare, care se încadrează, din punct de vedere cronologic, în secolul I î.Hr., a mai spus directorul MNIR.

„Pot să vă spun, ca om care a văzut aproape tot ce înseamnă tezaure dacice păstrate în colecții publice și colecții private din multe țări europene și din alte zone, că este cel mai frumos tezaur dacic. Sunt niște podoabe de o frumusețe deosebită. Tezaurul conține mai multe fibule cu nodozități, o podoabă tipic dacică, și brățări decorate cu capete de șarpe stilizate. Pe lângă acestea sunt numeroase pandantive sub formă de secure, un element care aduce informații despre religia dacilor și câteva dintre acestea sunt decorate cu simboluri religioase, cum este zvastica, piesă care, de asemenea, ne aduce câte ceva despre universul spiritual al dacilor din perioada de dinainte de cucerirea romanilor”, a spus Ernest Oberlander-Târnoveanu.

În opinia acestuia, ”pentru public cele mai interesante sunt falerele cu reprezentarea unei divinități, un zeu al vegetației, din argint aurit”. ”De asemenea sunt mai multe pandantive, inele, în formă de secure, unele decorate cu zvastici, care este un simbol religios foarte vechi, și desigur o parte dintr-o centură de damă, majoritatea bijuteriilor din acest tezaur sunt bijuterii de damă, dacă nu chiar toate, inele și o versiune târzie a brățărilor decorate cu capete de șerpi, stilizate”, a adăugat Târnoveanu.

Directorul MNIR a mulțumit reprezentanților Ministerului Culturii pentru ajutorul oferit pentru recuperarea tezaurului.

„Ministerul Culturii ne-a ajutat întotdeauna. Tot ce s-a recuperat până acum, sub o formă sau alta, a avut întotdeauna componenta funcționarilor de rang înalt din Ministerul Culturii. De data aceasta însă am schimbat tactica, pentru că obținerea banilor din fondul de rezervă al Guvernului este foarte complicată, ia timp mult, ori aceste activități trebuie făcute extraordinar de rapid și ca să dovedim că suntem un partener onorabil și ca să nu lăsăm impresia că nu acordăm toată atenția acestor bunuri. Din acest motiv am decis ca din fondurile muzeului să fie recuperat tezaurul, astfel că tezaurul a intrat direct în patrimoniul nostru. A fost o operațiune scurtă”, a precizat Târnoveanu.

Cele 18 noi piese vor putea fi văzute, până duminică, la Muzeul Național de Istorie a României, după care acestea vor fi puse la dispoziția organelor de anchetă pentru investigații. „Este un tezaur neobișnuit, care îmbină atât elemente din Transilvania, cât și elemente din tezaurele muntenești”, a mai spus directorul MNIR.

La rândul său, ministrul Culturii, Ionuț Vulpescu, a afirmat că podoabele dacice sunt de valoare extraordinară.

„Cred că este a patra oară când anul acesta patrimoniul național recuperează piese extrem de importante din ansamblul său. Sunt podoabe dacice, de o valoare extraordinară. Sumele sunt mereu simbolice atunci când vorbim de patrimoniu, importante sunt politicile pe care le dezvoltăm și atunci când instituțiile fundamentale colaborează sunt și rezultate”, a declarat Ionuț Vulpescu.

El a anunțat că dorește ca în toamnă să promoveze un proiect de lege „rezervat cetăților dacice din Munții Orăștie”, prin care să se ofere o protecție mai mare unei „zone extrem de importante pentru istoria națională”.

”E o vulnerabilitate pe care România o are. S-au făcut lucruri în ceea ce înseamnă protecția patrimoniului de acolo, dar cred că este loc de mai bine, și în toamnă o să promovez un proiect de lege rezervat cetăților dacice din Munții Orăștie astfel încât să protejăm și mai bine această zonă extrem de importantă pentru istoria națională”, a spus Vulpescu.

Până în prezent s-au desfășurat numeroase operațiuni de recuperare și repatriere a unor bunuri de patrimoniu. În urma acestora, Patrimoniul Cultural Național a fost reîntregit cu bunuri precum: brățări dacice regale din aur, monede din aur și argint de tip Koson, două umbo de scuturi de paradă regale dacice din fier, monede grecești din aur de tip Lysimachos, unelte și arme din fier.

Aceasta este a patra operațiune de readucere în țară a unor piese aparținând patrimoniului cultural al României, după recenta returnare a două loturi de stateri de aur de tip Koson, din Belgia și Polonia, și a două tabulae din bronz care conțin legile municipiului Troesmis (jud. Tulcea), emise în timpul împăratului Marcus Aurelius (161-180 d.Hr.).

Podoabele dacice recuperate şi adăugate tezaurului istoric al României vor fi expuse până duminică la MNIR

| Actualitate, Evenimente |