Opera Națională București prezintă o nouă premieră spre finalul stagiunii 2013-2014: Tosca de Giaccomo Puccini, în regia lui Alfred Kirchner în 6 iunie, de la ora 19.00.

Cu un decor minimalist, creat de scenograful Karl Kneidl, atmosfera din “Tosca” nu este una romantică și poetică, ci una pasională, mistuitoare și sumbră, potrivit lui Giaccomo Puccini.

Primele reprezentații ale noii premiere “Tosca” la Opera Națională București vor fi conduse de către dirijoarea canadiană Keri Lynn Wilson, aplaudată de publicul român în cadrul Festivalului Internațional “George Enescu” și pe scena Operei bucureștene. În cadrul acestor reprezentații vor putea fi ascultați mai mulți artiști invitați, printre care soprana Iano Tamar, tenorii Marcello Giordani, Daniel Magdal, Bogdan Zahariea și baritonul Luis Ledesma.

Alfred Kirchner, regizor german de operă, și-a început cariera în teatru ca actor. Ulterior, între anii 1994 și 1998 a pus în scenă Teatralogia “Inelul nibelungilor” de Richard Wagner la teatrul de operă construit de compozitor la Bayreuth. A montat numeroase spectacole la Opera din Frankfurt printre care “Die Soldaten” (“Soldații”) de Bernd Alois Zimmermann, “Evgheni Oneghin” de Piotr Ilici Ceaikovski, “Manon Lescaut” de Giacomo Puccini, “La Bohčme” de acelați compozitor.

În 2001, a pus în scenă “Tosca” de Giacomo Puccini la Frankfurt în 2001, iar în 2008 a montat același titlu împreună cu scenograful Karl Kneidl la Volksoper din Viena, spectacol care a avut premiera pe 12 octombrie 2008. Aici a colaborat cu dirijorul Josep Caballé-Domenech, iar această producție a fost preluată de Opera Națională București.

Despre producția “Tosca”, regizorul Alfred Kirchner declara în 2008 pentru “Wiener Zeitung”: Consider indispensabilă recunoașterea imensei diversități muzicale și scenice, capacitatea de a putea trage propriile concluzii referitoare la motivele și la modul de acțiune a personajelor. De aici reiese întreg universul piesei, capacitatea de vedea printre amestecul și alăturarea rapidă și zgomotoasă a unor noi forme de exprimare și prin aceasta nu doar a savura o piesă plină de trăiri sentimentale ci și de înțelegere a acesteia.

Premiera mondială a avut loc la 14 ianuarie 1900 la Teatro Costanzi, astăzi Opera di Roma, rolul titular fiind interpretat de cântăreața de origine română Hariclea Darclée, pentru care se spune că ar fi fost compusă aria “Vissi d”arte, vissi d”amore” (“Am trăit arta, am trăit iubirea”).

După premieră, criticul Lodi scria în publicația “Il Messaggero”: “O revăd încă pe Hariclea Darclée cu frumosul ei obraz scăldat în lacrimi, cântând romanța “Vissi d” arte”, pradă unei sublime abandonări. Ea a avut accente de neuitat, fiecare frază, fiecare cuvânt izvorau din inimă (…). Încă de la primele măsuri teatrul s-a scăldat în bucuria melodiei, emoționându-se și palpitând împreună cu protagonista (…).

Următoarele reprezentații vor avea loc pe 8, 13 şi 15 iunie.

Decorul și costumele fac parte dintr-o producție a Volksoper Wien din 2008.

Premieră Tosca, la Opera Națională București