Proiect româno-chinez de cercetare a telocitelor

Un proiect româno-chinez de cercetare a rolului telocitelor în tratamentul afecţiunilor pulmonare a primit o finanţare de 5 milioane de yuani (peste 596.000 de euro) în urma câştigării unei competiţii în China, urmând a fi coordonat de academicianul Laurenţiu M. Popescu şi un profesor chinez.
„Mecanisme şi roluri ale telocitelor în tratamentul afecţiunilor pulmonare” a fost proiectul câştigător al competiţiei „Proiecte internaţionale majore de cercetare ştiinţifică în cooperare cu China”, în care au fost înscrise 161 de proiecte.
Proiectul, care va fi desfăşurat în perioada 2014 – 2018, a fost finanţat de Fundaţia Naţională pentru Ştiinţe a Chinei cu suma de 5 milioane de yuani, iar coordonatori vor fi profesorul X.Wang de la Universitatea Fudan din Shanghai şi academicianul Laurenţiu M. Popescu, preşedintele Secţiei de Ştiinţe Medicale a Academiei Române şi director general al Institutului Naţional de Patologie „Victor Babeş”din Bucureşti.
laurentiu-popescu            „Finanţarea unui proiect de cercetare din partea Chinei reprezintă o premieră absolută pentru cercetarea ştiinţifică românească. Faptul că proiectul legat de Telocite a fost primul într-o competiţie cu alte 160 de proiecte internaţionale, nu poate decât să ne dea satisfacţie şi un plus de încredere că cercetarea românească rămâne una de top” a declarat academicianul Laurenţiu M. Popescu.
Finanţarea cercetării telocitelor vine la puţin timp după ce Laurenţiu M. Popescu a fost distins cu prestigiosul premiu „Magnolia Alba” acordat de Guvernul Municipalităţii Shanghai, ca o recunoaştere din partea oamenilor de ştiinţă chinezi pentru descoperirea noilor celule umane – telocitele – realizată de academicianul român, dar şi pentru întreaga cooperare ştiinţifică în domeniul telocitelor pe care directorul general al Institutului „Victor Babeş” a dezvoltat-o în ultmii ani. Laurenţiu M. Popescu a fost unul dintre cei 33 de laureaţi ai premiului „Magnolia Albă” şi singurul distins pentru cercetarea în domeniul medical.
În urmă cu un an, el a fost premiat de Academia Internaţională de Cercetări Cardiovasculare cu sediul în SUA cu Medalia de Aur, considerată de lumea ştiinţifică drept Nobelul în cardiologie.

Proiect româno-chinez de cercetare a telocitelor

| Actualitate |