România a câștigat la Londra turneul internațional de dezbateri

În weekendul 19-20 octombrie, echipa formată din Radu Țigănaș (23 de ani) și Șerban Pitic (25 de ani) a câștigat turneul internațional de dezbateri academice pentru studenți SOAS IV, categoria ESL (English as a Second Language) organizat anual la Londra. În clasamentul pe vorbitori, Șerban Pitic a ocupat locul întâi, iar Radu Țigănaș locul al doilea.

Turneul s-a desfășurat pe parcursul a cinci runde de dezbateri pe moțiuni precum:
R1: Acest Parlament i-ar interzice oricui a ispășit o pedeapsă cu închisoarea de doi sau mai mulți ani să candideze pentru vreo funcție publică.
R2: Acest Parlament consideră că orașele-stat sunt unități statale mai bune decât țările.
R3: Acest Parlament ar interzice terapia de reconversie a persoanelor de orientare homosexuală în persoane de orientare heterosexuală (luând în considerare că terapia are șanse de reușită de 10%).
R4: Acest Parlament consideră că nu ar mai trebui efectuate cercetări pentru crearea robotului letal perfect autonom.
R5: Acest Parlament consideră că dreptul la proprietate intelectuală ar trebui să expire la moartea artistului/autorului.
Finala a decis câștigătorii dintre două echipe din Leiden, Belgia, una din Aberstwyth, Marea Britanie și echipa României și a avut drept temă de dezbatere: Acest Parlament consideră că Uniunea Europeană ar trebui să prioritizeze măsurile de combatere a șomajului în detrimentul celor de austeritate.

Formatul de desfășurare a turneului a fost British Parliamentary, comun tuturor competițiilor studențești, în fiecare meci înfruntându-se patru echipe simultan. În total, evenimentul a reunit aproximativ 50 echipe din toată lumea, membrii acestora fiind debateri experimentați, care practică dezbaterile încă din timpul liceului.

“Ne mândrim cu această reușită și sperăm să continuăm seria rezultatelor pozitive și în cadrul Campionatului Mondial din luna decembrie. Titlul de campioni ne bucură și ne dă speranțe în același timp pentru evoluția noastră ca echipă și a României ca jucător în lumea internațională a dezbaterilor.”, au declarat cei doi tineri după câștigarea titlului.

Atât Șerban Pitic, cât și Radu Țigănaș, practică dezbateri în cadrul clubului ARGO Uni, deschis de Asociația Română pentru Gândire și Oratorie (ARGO) printr-un parteneriat cu Universitatea din București. Șerban Pitic și Radu Țigănaș activează în lumea dezbaterilor de zece ani, în cadrul clubului ARGO Ploiești, respectv Central Debate Club București, ambele cluburi fiind membre ARDOR Muntenia.

Despre ARGO
Asociația Română pentru Gândire și Oratorie este o organizație non-profit axată pe cursuri de debate pentru elevi și studenți. Cu o experiență de 19 ani, ARGO este cel mai vechi club de debate cu tradiție neîntreruptă din România. Printre rezultatele obținute se numără: campioni europeni (2008), campioni mondiali (1995-1998, 2001), vice-campioni mondiali (2010), locul III la campionatul mondial (2012, 2013), campioni internaționali (2013).

România a câștigat la Londra turneul internațional de dezbateri