România nu renunţă la proiectul de amplasare a statuii lui Andrei Şaguna în Gyula

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a declarat că România nu renunţă la proiectul de amplasare a statuii lui Andrei Şaguna în Gyula, Ungaria, chiar dacă există „tot felul de pretexte” invocate de autorităţile ungare, în pofida unei înţelegeri făcute cu premierul Viktor Orban.
Ministrul Titus Corlăţean a declarat, într-o conferinţă de presă susţinută la Nădlac, că România continuă discuţiile cu Ungaria privind amplasarea statuii lui Andrei Şaguna la Gyula.
Corlăţean a spus că în octombrie anul trecut a făcut o vizită oficială la Budapesta şi a discutat cu premierul Viktor Orban despre acest lucru.
„După foarte mulţi ani de blocaje, am obţinut verbal acordul şi sprijinul pentru a pune temelia statuii la Gyula. Din păcate, între declaraţiile verbale şi realităţile de pe teren a existat o mare diferenţă pentru tot felul de pretexte, la nivelul Consiliului Local o majoritate care s-a opus, o majoritate FIDESZ, dacă am înţeles, au considerat că nu este oportun, s-au agitat spiritele”, a declarat ministrul.
Corlăţean a adăugat că România nu renunţă la acest „obiectiv important pentru simbolistica minorităţii române din Ungaria”.
„Vom continua demersurile, pentru că atunci când faci o promisiune, noi credem că este corect şi european să fie respectată”, a declarat ministrul Afacerilor Externe.
Corlăţean a afirmat că nu există contact oficial bilateral, atunci când discută despre problemele românilor din Ungaria, în cadrul căruia să nu abordeze această temă.
„Cu perseverenţă şi cu insistenţă, eu sper ca până la urmă să reuşim acest proiect”, a încheiat ministrul.
Titus Corlăţean a participat, la Nădlac, la un eveniment dedicat comunităţii slovace din localitate, cea mai numeroasă din ţară. La Conferinţa Internaţională „210 ani de conveiţuire. Nădlac – model al culturalităţii”, au mai fost prezenţi Miroslav Lajcak, vicepremier şi Ministrul Afacerilor Externe în Guvernul Republicii Slovace şi Gabriella Battaini-Dragoni, secretar general adjunct al Consiliului Europei.
În octombrie anul trecut, Titus Corlăţean declara că a obţinut, în discuţiile avute la Budapesta cu premierul Viktor Orban şi omologul János Martonyi, acordul Ungariei pentru instalarea la Gyula a statuii lui Andrei Şaguna.
Întrebat când va fi momentul dezvelirii acestei statui, Corlăţean a spus că rămâne de văzut care vor fi procedurile tehnice.

Andrei Șaguna (n. 20 ianuarie 1808, Miscolț, Ungaria — d. 28 iunie 1873, Sibiu) a fost un mitropolit ortodox al Transilvaniei, militant pentru drepturile ortodocșilor și ale românilor din Transilvania, fondator al Gimnaziului Românesc din Brașov (1851), membru de onoare al Academiei Române.

România nu renunţă la proiectul de amplasare a statuii lui Andrei Şaguna în Gyula

| Actualitate |