Şeful CJ Covasna: După descentralizare vom schimba organigramele

Şeful CJ Covasna, Tamas Sandor, afirmă că, după preluarea şi intabularea imobilelor transferate în urma descentralizării, se va face „ordine” în instituţii, precizând că vor fi schimbate organigramele, dar fără să fie făcute concedieri, şi se vor organiza concursuri pentru posturile de conducere.
Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Covasna, Tamas Sandor, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că, pe baza Legii descentralizării, CJ şi municipiul Sfântu Gheorghe vor primi toate imobilele şi instituţiile care ţin de direcţiile de Agricultură, Cultură, Mediu, Sănătate Publică, Sport şi Tineret, terenuri de sport, inclusiv tabăra de la Pădureni, „până la ultimul şurub din fiecare instituţie vizată de legea descentralizării”.
„Este important să subliniem că suntem mulţumiţi de ce înseamnă ideea de descentralizare. (…) Ce se va întâmpla acum? În primul şi în primul rând, vrem să facem ordine. Ca prim pas, vom prelua şi vom intabula clădirile şi după aceea vom vedea şi ce se va întâmpla cu compoziţia. Desigur, vom lucra la schimbarea organigramelor şi la comasări, unde e cazul, pentru că nu vrem paralelisme. O să iniţiez înfiinţarea unor centre de contabilitate şi astfel n-o să aibă fiecare instituţie câte doi-trei contabili, precontabili, responsabili cu control financiar preventiv ş.a.m.d., deci vom eficientiza activitatea. Pasul trei va fi să aducem aceste instituţii cât mai aproape de cetăţeni. Până acum, Bucureştiul a fost destul de departe, dar vă asigur că Consiliul Judeţean şi aceste instituţii vor fi aproape de cetăţeni, o să facem ordine”, a spus Tamas Sandor.
Preşedintele CJ Covasna a precizat că, în urma reorganizării nu vor fi concedieri, dar se vor organiza concursuri pentru ocuparea posturilor de conducere.
„După reorganizare o să trecem şi la concursuri şi intenţionez să fiu membru în fiecare comisie de concurs pentru ocuparea posturilor”, a subliniat Tamas.
Autorităţile locale trebuie să îşi elaboreze norme cu standard european în ceea ce priveşte schema de personal şi bugetul alocat acestora, ceea ce va însemna şi o reducere de angajaţi, care nu vor mai fi luaţi în calcul în bugetul pentru 2015, declara, marţi, premierul Victor Ponta.
El a răspuns astfel întrebat de jurnalişti, după ce a angajat răspunderea Guvernului pentru proiectul descentralizării administraţiei, dacă acest proces va conduce la concedieri de personal.
Premierul asigura că în acest an nu vor fi efectuate concedieri, dar că o astfel de măsură este posibilă în viitor.
„Se transferă la autorităţile locale oameni şi cu buget, şi cu imobile, însă anul viitor, pentru că e în programul nostru de guvernare, toate autorităţile publice locale trebuie să-şi facă nişte norme, nişte norme cu standard european, câte persoane, ce buget au nevoie şi atunci, în mod sigur, administraţia locală va face sigur şi reduceri. Dar nu acum, probabil pentru bugetul din 2015”, spunea Ponta.
În urmă cu două săptămâni, ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu, declara că procesul de descentralizare şi de reorganizare administrativă va reduce cu cel puţin 10% numărul de personal din structurile reorganizate, cifră care nu reprezintă o ţintă, Guvernul având însă obligaţia să nu depăşească numărul de personal salarizat.

Şeful CJ Covasna: După descentralizare vom schimba organigramele

| Actualitate |