Violonistul Alexandru Tomescu — unul dintre cei mai cunoscuți violoniști români, solistul Orchestrelor și Corurilor Radio care deține dreptul de a cânta pe vioara Stradivarius Elder-Voicu, va susține marți, de la ora 19.00, la Sala Radio, alături de pianistul rus Eduard Kunz, recitalul de la București din cadrul turneului său internațional Stradivarius — Enescu Experience.

Aflat la a 8-a ediție și derulat anul acesta sub titlul Enescu Experience, turneul Stradivarius inițiat de Alexandru Tomescu este așadar dedicat de această dată memoriei lui George Enescu, la 60 ani de la moartea artistului. Programul propus publicului de violonistul român, alături de pianistul Eduard Kunz, este unul special: cei doi vor prezenta, în premieră națională, integrala operelor lui George Enescu pentru vioară și pian.

Turneul a debutat pe 3 mai la Sinaia, loc foarte drag lui Enescu, și se desfășoară până în 15 iunie, în 15 orașe din România, Republica Moldova și Franța, unde cei doi muzicieni vor susține concerte, dar și o serie de conferințe și întâlniri cu tineri din licee și universități.

Totodată, această ediție a turneului este dedicată unei cauze sociale și de interes public — restaurarea Casei Enescu de la Mihăileni, Botoșani și transformarea acesteia într-un centru cultural și muzical internațional.

Alexandru Tomescu a evoluat de nenumărate ori atât alături de Orchestra de Cameră Radio, cât și alături de Orchestra Națională Radio, pe scena Sălii Radio, dar și peste hotare, în turnee în Europa și Asia. Cu o carieră internațională cuprinzătoare, ce include concerte și recitaluri în săli precum Théâtre des Champs Elysees — Paris, Carnegie Hall — New York sau Metropolitan Arts Centre — Tokio, Alexandru Tomescu a propus publicului român în fiecare an, în turneele sale, cele mai ample și dificile integrale pentru vioară solo — Paganini, Ysa˙e, Bach. Violonistul român a câțtigat în 2013, pentru a doua oară, în urma unui concurs național organizat de Ministerul Culturii și Patrimoniului Național, dreptul de a cânta pentru următorii 5 ani pe vioara Stradivarius Elder-Voicu. Folosită timp de patru decenii de maestrul Ion Voicu, aceasta este considerată a fi una dintre cele mai frumoase și bine conservate viori Stradivarius din lume.

Eduard Kunz, pianist inclus de prestigioasa publicație BBC Music Magazine în topul celor mai buni 10 pianiști ai viitorului, îl însoțește pentru a doua oară pe violonistul Alexandru Tomescu în Turneul Stradivarius. A studiat la Școala Gnessin pentru copii supradotați din Moscova și apoi la celebrul Conservator Național de Muzică P. I. Ceaikovski de la Moscova. Eduard Kunz a obținut diploma de masterat cu distincție și medalie de aur pentru performanțele sale, la Royal Northern College of Music din Anglia. A fost distins cu nu mai puțin de 13 premii I la importante competiții internaționale. Legătura să specială cu România a început prin câștigarea Premiului I la Concursul Internațional George Enescu, în 2007.

Pianistul concertează regulat cu orchestre valoroase ale Europei și ale lumii: BBC Symphony Orchestră, Royal Liverpool Philharmonic, Orchestra Philharmonia, Orchestra Națională Rusă etc.

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvențele Radio România Cultural și Radio România Muzical din țară și în streaming live pe Internet pe www.radioromaniacultural.ro și www.romania-muzical.ro.

Biletele sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poștei Române, în magazinele Inmedio semnalizate Bilete.ro, în magazinele Germanos și la casa de bilete a Sălii Radio.

Turneul internațional “Stradivarius – Enescu Experience”, la Sala Radio