Gabriel Resources dă asigurări tuturor și pentru orice: că o să creeze locuri de muncă și o să aducă prosperitate, că o să protejeze mediul și patrimonial cultural, că o să fie bine și, la vară, cald. Cine asigură, însă, controversatul proiect minier de la Roșia Montană? La întrebarea asta, guralivii comunicatori ai companiei canadiene amuțesc brusc. 

După o foarte serioasă analiză de risc, “€œAllianz” – lider mondial în asigurări – a spus pas. “€œCa urmare a celor constatate, Allianz nu va face afaceri cu Gabriel Resources și nu va asigura proiectul minier”- a declarat CEO Michael Diekmann, în mai 2013.

Probabil că acest refuz nu a fost tocmai o surpriză pentru investitorul canadian. O demonstrează singurul document public al Gabriel Resources care face referire la asigurarea proiectului (Annual Information Form of Gabriel Resources Ltd, – 10.03.2010). Încă de acum trei ani, compania își lăsa portițe de scăpare: “Nu este întotdeauna posibil să se obținムasigurarea adecvată împotriva tuturor riscurilor, iar Gabriel Resources poate alege să nu se asigure din cauza condițiilor de asigurare, a excluderilor, a costurilor sau din alte motive.” (pentru mai multe detalii: http://www.primm.ro/rosia-montana–asigurare-scumpa-inseamna-riscuri-mari_1093.html)

Trebuie, însă, adăugat că existența unui asigurator pentru proiect se numără printre condițiile acordării autorizației de Mediu. Așadar opțiunea de neasigurare nu este privilegiul companiei. Cel puțin nu deocamdată. Evident, acest mic amănunt deranjant ar putea dispărea printr-o decizie politică. Fiindcă Gabriel Resources a primit totuși destule asigurări – nu, nu de la firme de profil, ci de la politicieni din România. Riscurile, desigur, le-am suporta noi.

Ce e rău pentru Allianz, e rău pentru România