În 1989 sumele pe care România le avea de recuperat din străinatate erau consistente. În 2011, lista s-a subțiat și nu pentru că banii au fost recuperați, ci pentru ca unele datorii au fost șterse, preluate de investitori interesați sau pur și simplu s-au pierdut.

În 2005 datoria Irakului către România era de 2,6 miliarde de dolari. Relația privilegiată pe care Nicolae Ceaușescu a avut-o cu Sadam Hussein a făcut ca România să investească enorm în Irak. Noi le-am facut drumuri, foraje petroliere, căi ferate, fabrici de ciment și armament, lucrări de irigații. Ei ar fi trebuit să ne dea petrol și bani.

Ce s-a întâmplat cu datoria? Clubul de la Paris, aceeași instanță care în 1981 obliga România să-și plătească datoriile, în 2005 ne-a cerut să iertam datoria statului irakian în proporție de 80%, mai bine de 2 miliarde de dolari, iar restul datoriei a fost eșalonat pe 23 de ani cu 5 ani de grație. Prin urmare, Irakul își termină de plătit datoriile abia în 2028.

Același model s-a aplicat și în cazul altor țări. România a fost obligată să uite de banii pe care îi avea de primit.

Rusia, Ucraina, Libia, Mozambic, Zambia, Egipt, Sudan, Siria, Nigeria, Somalia, Tanzania, Cuba, Coreea de Nord, Vietnam, Mongolia, Sri Lanka, Bangladesh, Filipine, Polonia, Bulgaria,

Sursa: http://stirileprotv.ro/emisiuni/romania-te-iubesc/romania-te-iubesc-lista-tarilor-care-ne-datoreaza-sume-colosale.html

Datoriile pe care România le are de recuperat

| Articole |