“Arborele genealogic al tuturor statelor Europei şi al suveranilor ei, 1889. Dedicat suveranilor actuali” va face parte, în luna mai, din amplul proiect expoziţional devenit, deja, tradiţional, “Exponatul lunii”, a anun’at Muzeul Naţional de Istorie a României (MNISR).

Vernisajul microexpoziţiei va avea loc joi, începând cu ora 13.30, în prezenţa prof. univ. dr. Adrian Cioroianu, decan al Facultăţii de Istorie a Universităţii din Bucureşti şi membru al Consiliului Consultativ al Fundaţiei Dignitas, dr. Ernest Oberländer-Târnoveanu, director general al MNIR, a unui reprezentant al Ministerului Educaţiei Naţionale și a dr. Diana Mandache, curatorul microexpoziţiei şi cercetător ştiinţific în cadrul MNIR.

Excepţionalul obiect de patrimoniu, primit în custodie de la Fundaţia Dignitas, care va fi expus timp de o lună la MNIR, a aparţinut Regelui Carol I al României.

Arborele genealogic a fost realizat în 1889 de către românul Ion (Jon) C. Gârleanu, aşa cum intenţionat a dorit să-şi precizeze naţionalitatea pe tipăritură. A fost publicat la Viena şi oferit cadou Regelui Carol, după cum rezultă din inscripţia cu litere aurite de pe tubul protector. Tipăritura este amplasată într-un cilindru din lemn îmbrăcat în piele cu cifrul regelui Carol I, având dedicaţia: Majestăţii Sale CAROL I, Regele României. Arborele genealogic a fost tipărit de editura H. Engel & Fils, Imprimerie J. R. de la Cour, Vienne.

Această inedită genealogie prezintă statele Europei printr-o succintă înşiruire de evenimente istorice importante, precum şi pe şefii de stat ai acestora, care s-au succedat de-a lungul istoriei, până la începutul anului 1889. Pe această cale, Ion C. Gârleanu a încercat să realizeze o originală istorie a Europei şi a liderilor ei. Dar scopul principal al publicării în 1889 a arborelui genealogic al şefilor de stat europeni era acela de a celebra împlinirea vârstei de 50 ani de către regele Carol I şi de a arăta că, prin suveranul său, Regatul României avea o strânsă legătură cu istoria europeană, dominată, la aceea dată, de imperii, regate, principate şi ducate.

Microexpoziţia va fi deschisă la MNIR în perioada 8 mai – 8 iunie şi va putea fi vizitată de miercuri până duminică între orele 10.00 şi 18.00. În această perioadă, Fundaţia Dignitas va organiza, în cadrul microexpoziţiei, lecţii interactive de istorie, în parteneriat cu şcoli şi licee din Bucureşti.

„Arborele genealogic al tuturor statelor Europei și al suveranilor ei”, exponatul lunii la MNIR