Muzeul Național de Artă al României vă invită joi, de la ora 18.30, la vernisajul expoziției “Ars Amandi. Tema iubirii în arta europeană a secolelor XVI-XIX”, deschisă la parterul Galeriei Naționale din Calea Victoriei nr. 49-53).

Expoziția cuprinde o selecție de șaptezeci și trei de lucrări de pictură, desen și gravură din patrimoniul Muzeului Național de Artă al României, al Muzeului Național Brukenthal din Sibiu și al Bibliotecii Academiei Române — Cabinetul de Stampe. Cu acest prilej sunt prezentate opere de artă puțin sau deloc cunoscute — multe în premieră absolută, după ce au fost recent restaurate.

Expoziția ilustrează o temă recurentă în arta europeană, abordată într-o manieră diversă de pictori italieni, neerlandezi, francezi și germani. Printre lucrările vedetă se numără tablouri pictate de Giovan Francesco Maineri (Alegorie I și Alegorie II), Abraham van der Schoor (Concertul) sau Marco Liberi (Diana și Endymion), versiuni de atelier sau copii după Jan Gossaert (Tarquiniu și Lucreția), Jacopo Palma cel Bătrân (Venus și Amor) sau Bartolomeo Schedoni (Caritatea), dar și lucrări de grafică precum cele realizate de Marcantonio Raimondi (Judecata lui Paris), Hendrik Goltzius (Venus și Amor cu un faun), Aegidius Sadeler (Portretul lui Bartholomeus Spranger și al soției sale Christina Müller) sau Albrecht Dürer (Hercule la răscruce).

Expoziția este structurată în patru secțiuni, sub forma unui periplu cu tema iubirii. Prima secțiune, Mitologia iubirii, ilustrează diferite reprezentări ale zeiței Venus, individualizată sau inserată în varii compoziții narative, de la intrigi amoroase la ipostaza maternității. O portretizare iconică a zeiței Venus în arta europeană, începând din Renaștere până în secolul al XIX-lea, este alături de fiul său, Amor.

Cea de-a doua secțiune, Amorul în lumea literelor, analizează modalitatea în care este tratată tema iubirii în literatura antică, renascentistă și post-renascentistă. Pasiuni, drame, tragedii, personaje și iubiri celebre devin subiect de inspirație pentru artiștii secolelor XVI-XIX. Continuând secțiunea precedentă, Iubirea (de) sacralizată tematizează sacralitatea iubirii în cultura europeană, dintr-o perspectivă preponderent creștină, prin reprezentări ale deturnării iubirii dinspre profan către sacru (Maria Magdalena penitentă, Caritatea, Fecioara cu pruncul). Ultima secțiune a expoziției, Alegorii și simboluri cuprinde imagini aluzive sau încifrate, complementare temei iubirii.

Expoziția “Ars Amandi. Tema iubirii în arta europeană a secolelor XVI-XIX” este însoțită pe tot parcursul ei de o serie de evenimente conexe precum: programe educative și ateliere pentru familii și adolescenți, vizite ghidate și conferințe. Participarea la aceste evenimente se va face pe baza unei rezervări prealabile la adresa de e-mail programari@art.museum.ro sau la numărul de telefon 021.314.81.19.

Accesul la vernisaj se face exclusiv pe bază de invitație. Presa interesată de eveniment este rugată să se acrediteze prin e-mail la comunicare@art.museum.ro sau la telefon 021.314.81.19.

Calendar:

Vizite ghidate susținute de Cosmin Ungureanu, curatorul expoziției:

În fiecare miercuri din a doua și a patra săptămână a lunilor decembrie — martie, ora 16.00

Conferințe tematice lunare:

Tema iubirii în pictura matrimonială italiană din secolul al XV-lea, conferință susținută de Ioana Măgureanu

Sâmbătă, 17 ianuarie, ora 11.00

Iubirea ca temă ovidiană în arta europeană a secolelor XVI-XVII, conferință susținută de Patricia Bădulescu

Sâmbătă, 7 februarie, ora 11.00

Venus tolănită. De la Giorgione la Manet, conferință susținută de Cosmin Ungureanu

Sâmbătă, 21 februarie, ora 11.00

Muzică și erotism în pictura olandeză a secolului al XVII-lea, conferință susținută de Cosmin Ungureanu

Sâmbătă, 21 martie, ora 11.00

“Ars Amandi”, la Muzeul Național de Artă al României