În această lună, Muzeul Național de Artă al României vă invită să vizitaţi două expoziţii temporare deschise la parterul Galeriei Naţionale: expoziţia Călători prin manuscris şi expoziţia De la Şcoala de Belle-Arte la Academia de Arte Frumoase. Artişti la Bucureşti între 1864-1948.

 

Expoziţia Călători prin manuscris aduce în prim-plan un liturghier brâncovenesc, cu o bogată decoraţie pictată,despre care se presupune că a aparţinut voievodului martir. Înscrisă în programul Brâncoveanu@MNaR, derulat de muzeu pe parcursul Anului Brâncoveanu, expoziţia are o scenografie atent construită prin care puteţi parcurge un labirint inspirat de traseele sinuoase ale monogramelor şi literelor miniate din manuscris, la capătul căruia este expus preţiosul obiect.

 

Ineditul acesteia constă în faptul că puteţi vedea în fiecare zi o altă filă a manuscrisului, care face parte din Tezaurul cultural naţional. Biletul de intrare include cinci vizite în expoziţiaCălători prin manuscris şi o vizită în Galeria Naţională până la data de 31 august 2014.

 

Totodată, în sala dedicată artei brâncoveneşti din cadrul Galeriei de Artă Veche Românească, este expusă în premieră o preţioasă  broderie – nabederniţă – din epoca Brâncovenilor, care a fost dăruită Mănăstirii Hurezi. Nabederniţa este o piesă a veşmântului arhieresc specific cultului ortodox, care se poartă la slujirea Sfintei Liturghii, legată de brâu cu o panglică şi lăsată să atârne pe piciorul drept până la genunchi. Obiectul rămâne expus până la sfârşitul lunii august.

 

Cea de-a doua expoziţie, De la Şcoala de Belle-Arte la Academia de Arte Frumoase. Artişti la Bucureşti între 1864-1948, poate fi vizitată până pe 28 septembrie şi include peste două sute de lucrări de pictură, sculptură şi grafică, dintre care unele expuse pentru prima dată. Selecţia este reprezentativă pentru aproape o sută de ani din istoria Şcolii Naţionale de Belle-Arte, ilustrând parcursul învăţământului artistic românesc de înalt nivel şi evoluţia artei moderne româneşti.

 

Expoziţia De la Şcoala de Belle-Arte la Academia de Arte Frumoase. Artişti la Bucureşti între 1864-1948 reuneşte foşti profesori şi elevi,printre care: Theodor Aman, Gheorghe Tattarescu, Ion Andreescu, Dimitrie Paciurea, Constantin Brâncuşi, Alexandru Ciucurencu, Victor Brauner şi multi alţii.Scenografia expoziţiei îşi propune la rândul ei să fie o călătorie în timp, în ambianţa vechilor ateliere de pictură, sculptură, gravură ale Şcolii, recompusă prin piese de epocă – mobilier specific, recuzită, desene.

 

August la MNAR

| Arte vizuale, Evenimente |