“Art Safari Bucureşti”, primul pavilion profesional și public de artă al Capitalei, va avea loc între 21 şi 25 mai, în Piaţa George Enescu, şi va cuprinde un ansamblu expozițional destinat unei panorame a artei românești, de la cea de patrimoniu la curentele din arta contemporană, organizat pe modelul pavilioanelor de artă din capitalele europene.

La eveniment vor participa aproximativ 100 de galerii, muzee şi instituţii culturale, majoritar românești, dar vor fi și prezențe din Austria, Italia, Germania, Franța etc. Deși având ca scop îndeosebi un periplu prin arta românească modernă și cea contemporană, “Art Safari” va găzdui și focusuri muzeale asupra unor celebrități ale scenei românești sau universale (precum: Brâncuşi, Klimt, Grigorescu, Rembrandt, Tonitza, Picasso, Luchian, Renoir, Aman, Chagall, Baba, Degas, Ţuculescu etc.).

“Pavilionul de artă Art Safari va contribui la repunerea Bucureştiului pe harta culturală est-europeană alături de alte capitale regionale importante ca Viena, Budapesta, Praga, Varșovia. Amplasarea Pavilionului de Artă în Piaţa George Enescu, așadar în fața Palatului Regal pentru o perioada de cinci zile, va trasforma oraşul Bucureşti într-o destinaţie a vânătorilor de frumos. Datorită faptului că arta contemporană românească începe a fi cunoscută la nivel internaţional, ne dorim ca Art Safari Bucureşti să devină un azimut al turismului cultural”, a declarat Sorin Oprescu, primarul Capitalei.

Scopul Pavilionului este de a facilita contactul nemijlocit al publicului bucureștean cu valorile autentice ale artei de patrimoniu și contemporane, într-o prezentare regizată de profesioniști ai pieței de artă. Obiectivele mediate evidente sunt sporirea traficului în muzeele naționale și regionale, perceperea unei identități culturale naționale, creșterea apetitului pentru evenimentul cultural.

„Dacă muzica are Festivalul George Enescu, filmul are Festivalul Internaţional de Film Transilvania, teatrul Festivalul Caragiale şi cartea BookFest-ul, arta are din acest an Pavilionul de Artă ‘Art Safari Bucureşti’. Apariția Pavilionului de Artă Bucureşti va conduce la revigorarea economiei culturale locale şi la creşterea importanţei industriilor creative. Ne dorim ca în viitor Art Safari Bucureşti să devină un punct de referinţă pentru promenada culturală Est-europeană”, a spus Hunor Kelemen, ninistrul Culturii.

Organizatorii proiectului sunt Asociația Comercianților de Opere de Artă din România, sub patronajul Primăriei Municipiului București, în parteneriat cultural cu Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic București, cu participarea Asociației Galeriilor de Artă Contemporană din România şi cu susținerea Deutsche Bank România.

Art Safari Bucureşti va fi găzduit de un ansamblu expoziţional special construit pentru această ocazie în Piața George Enescu pe baza proiectului de arhitectură realizat de către arhitectul Dorin Ștefan. Structura pavilionară alocată expunerii artei urmează a fi realizată din materiale profesionale specifice alcătuirii construcțiilor pavilionare de genul celor ce intră în compunerea Bienalei de la Veneția, TEFAF ArtShow din Maastricht, Frieze ArtShow din Londra etc.

Pavilionul va fi împărțit în șase secțiuni distincte: muzee și instituții culturale; galerii de artă de patrimoniu; galerii de artă contemporană; obiecte de colecție; design; art business și media. Totodată, în cadrul sectiunii „Arta in Dialog”, se vor organiza o serie de conferințe, lansări de carte, proiecții și performance-uri. Nici publicul foarte tânăr nu va fi uitat deoarece copiii vor beneficia de un centru special amenajat pentru a le testa și dezvolta spiritul artistic.

“Prima ediţie a Pavilionului de Artă Art Safari Bucureşti va reuni toţi actorii ce constituie şi contribuie la formarea unui sistem de piaţă de artă profesionist: muzee, galerii, presă de specialitate, serviciile conexe de susţinere şi promovare a mediului artistic. Va fi pentru prima dată când atât sectorul public, cât şi sectorul privat se vor întâlni în cadrul aceluiaşi eveniment pentru a îşi expune, dezbate şi uni ofertele culturale. Art Safari îşi doreşte să devină în următorii ani un eveniment regional, printre cele mai importante în domeniu din Estul Europei”, a declarat Diana Dochia, preşedinte al Asociaţiei Galeriilor de Artă Contemporană din România şi co-director al Pavilionului “Art Safari Bucureşti”.

Bucureştiul va avea primul pavilion profesional de artă, după modelul celor europene