Vernisajul expoziției de fotografie și evenimentul de lansare a enciclopediei on-line „Un secol de arhitectură românească (perioada 1890-1918)” au avut loc în spațiul Underground din incinta The Ark, în prezența realizatorilor proiectului din cadrul Fundației Culturale META .

 Proiectul enciclopedic, inițiat de Fundația Culturală META, a fost demarat la începutul anilor 2000 sub forma unui dicționar tipărit, prima etapă materializându-se în 2001, odată cu apariția dicționarului „Un secol de sculptură românească (A — D)”, publicat în Colecția „Sinteze”.

Proiectul a fost reluat în 2013, în format electronic, prima ediție a enciclopediei on-line, denumită „Un secol de sculptură românească (A — M)”, fiind lansată în toamna aceluiași an. Cea de-a doua ediție a proiectului, desfășurată în 2014, cu sprijinul financiar al AFCN, cuprinde cea de-a doua parte a dicționarului (N-Z) și a fost lansată în toamna anului trecut, a explicat coordonatorul proiectului, Radu Pervolovici.

Organizatorii proiectului revin în acest an cu o nouă ediție a enciclopediei, dedicată de această dată arhitecturii românești, compusă din două proiecte culturale complementare: o enciclopedie bilingvă on-line de arhitectură românească și expoziția de fotografie „Un secol de arhitectură românească (perioada 1890-1918).

” ‘Un secol de arhitectură românească’ se focusează pe arhitectura de la sfârșitul secolului XIX — începutul secolului XX, mai precis 1890 — 1918, urmând ca în decursul anilor următori să mai avem alte trei ediții, la cum am gândit noi programul (n.r. — 2016 — 1918-1947, 2017 — 1947-1989, 2018 — 1989-2018), pentru a finaliza acest proiect. Va fi finalizat, dar va rămâne în continuare un proiect deschis, în care se adaugă în permanență informații”, a declarat Radu Pervolovici.

În cadrul enciclopediei on-line, vizitatorii pot găsi, gratuit și bilingv, materiale despre istoria arhitecturii, precum „Arhitectura clasicistă”, „Arhitectura eclectismului”, „Arhitectura de tip 1900”, „Interludiul realismului-socialist”, materiale realizate de prof. univ. dr. arh. Ana-Maria Zahariade, profesor de teoria arhitecturii la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București.

„Chiar dacă este o enciclopedie on-line nu înseamnă că nu își păstrează caracterul academic”, a afirmat Andreea Lăsculescu, coordonator de proiect.

Ea a precizat că lucrarea va putea fi îmbunătățită continuu, vizitatorii având posibilitatea să facă anumite completări sau corecturi care, după ce sunt consultate și verificate, vor fi introduse în enciclopedie.

” ‘Un secol de arhitectură românească’ va rămâne un proiect deschis, sub forma unei platforme work in progress, care va putea fi permanent actualizată cu informații chiar și de către orice vizitator virtual care dorește să aducă modificări, corecturi, completări fișelor deja existente pe site. Aceștia vor putea completa fișele accesând meniul ‘Contribuie’ disponibil pentru fiecare pagină în parte, iar, după verificarea informațiilor de către membrii echipei noastre, acestea vor fi introduse în enciclopedie”, a spus Andreea Lăsculescu.

Radu Pervolovici a precizat că enciclopedia on-line poate fi accesată pe site-ul www.e-architecture.ro și „momentan cuprinde puțin peste 60 de fișe de arhitecți din perioada menționată”.

Expoziția, denumită la fel ca și enciclopedia — „Un secol de arhitectură românească (perioada 1890-1918)”—, cuprinde fotografii cu reședințe, palate, sedii administrative realizate de arhitecți români și nu numai pe teritoriul actual al României.

La dublul eveniment au participat o parte dintre realizatorii proiectului, printre aceștia numărându-se Mihaela Criticos, Arpad Zachi, Mariana Croitoru, Florentina Matache, Gabriela Petrescu, Miruna Stroe, Sidonia Teodorescu, Ion Bogdan Lefter.

AGERPRES

Expoziția de fotografie și enciclopedia on-line ‘Un secol de arhitectură românească’

| Arte vizuale, Evenimente |