Expoziția “Alt Aer” (“Other Air”), conținând lucrări ale celor mai importanți artiști suprarealiști din Cehia și Slovacia, va ajunge pentru prima dată în România.

Evenimentul va fi însoțit și de o retrospectivă a filmelor regizate de Jan Svankmajer, care va veni în București.

Grupul Suprarealiștilor Cehi și Slovaci este astăzi cel mai mare grup suprarealist din lume. Născut în 1920 la Praga, sub umele inițial de Asociația culturala Devětsil (Brusture), Grupul Suprarealistilor din Cehoslovacia (Skupina surrealistu v CSR), cum s-a numit din 1934, avea să marcheze într-un mod important viața culturală a Cehoslovaciei.

După ocuparea teritoriilor cehe de către Germania nazistă (1939) și mai târziu, după lovitura de stat a comuniștilor din Cehoslovacia (1948), grupul a activat în ilegalitate. Odată cu invadarea Cehoslovaciei de către trupele Pactului de la Varșovia din August 1968, orice apariție publică a grupului este interzisă prin lege, iar membrii și adepții săi aveau să fie direct sau indirect persecutați. Cu toate acestea, Grupul a continuat să reziste timp de încă 20 de ani.

Ieșind din ilegalitate în anul 1990, Grupul a început să organizeze expoziții colective, atât pe teritoriile Cehiei și Slovaciei, cât și în străinătate (Franța, Marea Britanie, Germania, Rusia, Ungaria, Grecia). În 2014, Grupul Suprarealiștilor Cehi și Slovaci are 24 de membrii. Unul dintre cei mai activi este celebrul artist ceh Jan Svankmajer.

Lucrările lui Jan Svankmajer acoperă numeroase medii artistice. Un suprarealist auto-proclamat, el e cunoscut mai ales pentru filmele sale de animații și ficțiune, care au influențat în mare măsura artiști ca Terry Gilliam, frații Quay și mulți alții. Svankmajer și-a câștigat reputația pentru utilizarea distinctivă a tehnicii stop-motion și capacitatea lui de a face filme suprarealiste, coșmarești și, în același timp, amuzante.

Lucrarile lui Jan Svankmajer și ale celorlalți artiști membri ai Grupului Suprarealiștilor Cehi și Slovaci vor putea fi văzute pentru prima dată în România, între 11 decembrie și 31 ianuarie la UNAgaleria, în București.

Expozitia “Alt Aer” va fi însoțită de retrospective ale filmelor lui Svankmajer, între 12 și 14 decembrie, la Cinemateca Eforie. Proiecțiile vor începă zilnic la ora 19.00.

Jan Svankmajer, celebrul suprarealist ceh, vine la București

| Arte vizuale |