Teatrul National “I. L. Caragiale” din București vă invită în foaierul Sălii Atelier, în perioada 8-22 februarie, să descoperiți spectaculoasa colecție de costume și pălării a Adinei Nanu, critic și istoric de artă, autoare a unei cunoscute cărți de istorie a costumului universal”.

Expozitia se va deschide cu ocazia conferintei sustinute de Adina Nanu, duminică, de la ora 11.00, la Sala Atelier.

“Colectia s-a format de la sine, ca urmare a interesului și respectului meu pentru obiectele lucrate cu talent și pricepere pe care le-am găsit în casă și le-am păstrat, nu le-am aruncat, cum face tineretul de azi, mărturisește doamna Adina Nanu. La început ne-am jucat cu pălăriile și hainele bunicilor, împreună cu părinții, apoi cu copiii mei, apoi le-am folosit ca material didactic pentru cursurile de istoria artei și arta costumului pe care le-am susținut. Rudele și prietenii au găsit și ei prin dulapuri pălării și rochii demodate, fracuri sau smokinguri care nu mai foloseau la nimic, dar ocupau loc și ni le-au dăruit. Eu am cumpărat doar manechinele și câteva piese disparate, verigi care lipseau din lanțul unor demonstrații. Și azi, prietenii prietenilor vin să completeze expunerea cu amintiri prețioase. Mie îmi revine plăcerea de a studia fiecare pălărie sau guleraș pentru a-i afla originea, stilul și moda din care fac parte și a le găsi locul în expunere pentru ca să se potrivească în compoziția de ansamblu a încăperii, care trebuie să reconstituie atmosfera și parfumul fiecărei epoci. Printre altele, am plasat ici și acolo sticluțe de parfum, de la paciuliile secolului al XIX-lea, la Chanel 5 a lui Coco Chanel și mai departe. Din pricina acestor continue schimbări, nici una din cele 15 expoziții pe care le-am organizat până acum nu a semănat cu celelalte, de la prima din Muzeul Colecțiilor din 1997, la următoarele de la Muzeul Național de Artă, Muzeul de Istorie, Palatul Cotroceni, Peleș sau Muzeul Costumului de la Veneția”, a declarant Adina Nanu.

Colecția Adinei Nanu cuprinde câteva sute de costume care au aparținut familiei sale sau prietenilor donatori, de la rochii de zi și de seară, pălării, costume masculine, accesorii, obiecte decorative sau de mobilier din budoarul doamnelor din la Belle Époque, din perioada interbelică și până la costume din zilele noastre.

Atât conferința, cât și expoziția sunt o pledoarie pentru stil și frumos și promovează rafinamentul estetic, bunul gust și eleganța vremurilor apuse.

Pledoarie pentru pălărie, la TNB

| Arte vizuale |