Craii de Curte Veche, Mița Biciclistă, Ioniță Tunsul, Personajele lui Caragiale împreună cu Vlady, Pisica Pătrată și Bucureștenii secolului 21, ajung la Palatul Suțu.

Artiștii Puiu Manu, Șerban Andreescu, Mihai Ionuț Grăjdeanu, Alin Teodor Ivan, Alexandru Ciubotariu și Octav Ungureanu își vor prezenta personajele și poveștile lor din București, în Benzi Desenate. Expoziția va fi deschisă în perioada 8 iulie-10 august.

“Este o trimitere la o vârsta pe care fiecare dintre noi o are, chiar dacă am intrat în vârste clasice. Ei bine, această vârstă este undeva păstrată și adesea, în unele situații care se tot desfășoară în viața asta a noastră, ne raportează la lucruri începute în trecut și care de cele mai multe ori au continuitate. De aici și ideea unui salon de bandă desenată, pentru că sunt o serie de detalii care nu pot fi prezentate într-un studiu istoric, sau nu pot fi cuprinse în imagini în mișcare, pentru că sunt mai bine reliefate printr-o compoziție, sau prin sublinierea unor trăsături de fizionomie, de gestică, de atitudine, sau detalii care pot fi mai bine surprinse cu ajutorul desenului, detalii ale unor întâmplări din trecut. Orașul București este de văzut acum ca un adevărat examen. În ce măsură el poate alimenta în bandă desenată, povești care să atragă. Este, cred, un element de noutate, dar și de originalitate pentru aceia care s-au înscris la acest examen, mă refer la artiști, iar pentru public, în ce măsură el va reuși să recolereze cu vârsta de care vă povesteam la început”, a declarat Adrian Majuru, directorul Muzeului Municipiului București.

Autorul de benzi desenate Mihai Ionuț Grăjdeanu s-a alăturat istoricului de artă Adrian Majuru în organizarea acestui prim “Salon BD, Povești din București în Benzi Desenate”. “Am realizat o scurtă bandă desenată la propunerea domnului Adrian Majuru pentru «Revista de antropologie urbană». Pornind de la această lucrare, ne-am gândit la organizarea unei expoziții deosebite la muzeu, bazându-ne pe misterioasele povești ale Bucureștiului de ieri și de azi, dar prezentate într-o altă manieră, cea a benzilor desenate. Eu și artiștii care expun, nu facem decât să invităm trecătorul să redescopere frumusețea orașului în care trăiește. Identitatea Benzii Desenate românești riscă să se piardă din cauza unui puternic curent de comercializare a Benzii Desenate internaționale. Am susținut întotdeauna că noi, autorii BD din România, trebuie să promovăm, prin banda desenată, personajele și poveștile românești. Contează cum desenezi, ce stil abordezi și despre ce desenezi!“, a spus Mihai Ionuț Grăjdeanu.

Salonul BD va include lansări de carte, conferințe, ateliere pentru copii, o mini Școală de Vară la Palatul Suțu. Programul complet va fi prezentat pe pagina de facebook a muzeului. Vernisajul va avea loc pe 8 iulie, la ora 19.00.

Povești din București în Benzi Desenate