Cea de-a patra ediție a Salonului European de Bandă Desenată va avea loc în perioada 16 octombrie — 2 noiembrie, la Muzeul Național de Artă Contemporană, a anunțat Institutul Cultural Român.

Toți amatorii de desene și de povești, mici și mari, sunt invitați să viziteze expoziții de bandă desenată, caricatură și grafică satirică din Austria, Portugalia, Grecia, Spania, Cehia, Polonia, Franța, Ungaria, Valonia-Bruxelles, Germania, Belgia și România, să-i întâlnească pe artiștii și pe curatorii invitați, să participe la discuții, prezentări și ateliere, să vizioneze filme de animație, să răsfoiască albume și reviste și să cumpere titluri atractive de bandă desenată și de roman grafic.

Deschiderea Salonului European de Bandă Desenată va avea loc joi, la ora 19.00, la Muzeul Național de Artă Contemporană. La deschidere vor lua cuvântul Călin Dan, directorul Muzeului Național de Artă Contemporană, Benoit Rutten, delegatul Valonia-Bruxelles si presedintele Clusterului EUNIC București și Liviu Jicman, vicepreședintele Institutului Cultural Român.

Expozițiile prezentate în cadrul Salonului European de Bandă Desenată arată cum poate fi declinată o formă de artă în funcție de specificitățile culturale ale fiecărei țări, păstrând totuși un numitor comun.

“’Cele mai bune caricaturi din lume — Cartoons against monotony” aduce la București, în premieră, lucrări premiate la World Press Cartoon (Portugalia).

“Marc Sleen — Nero” prezintă planșe din cea mai faimoasă serie de benzi desenate a autorului belgian Marc Sleen, “Aventurile lui Nero & co.”.

Expoziția romanului grafic despre Karel Zdenek Liman, arhitect ceh al familiei regale din România, desenat și scris de Maria Surducan, face parte din proiectul “Relațiile ceho-române în banda desenată”.

“Frumoasele imagini ale Centrului Belgian de Bandă Desenată” prezintă o selecție de lucrări unde Centrul Belgian de Bandă desenată de la Bruxelles apare ilustrat sau este folosit drept fundal pentru aventuri în benzi desenate.

Ilustrațiile artistice austriece Anna Maria Jung propun întâlnirea cu Godzilla, un monstru verde, simpatic, care trăiește o viață cotidiană tipică într-un oraș mare.

Artistul grec Apostolis Ioannou va prezenta la București câteva lucrări de comics.

“Kinderland” este expoziția artistului german Mawil si prezintă planșe din cartea de benzi desenate cu același nume, care înfățișează, într-o manieră profundă, dar plină de umor, atmosfera ultimelor zile de dinaintea căderii RDG-ului.

“Budapesta — Districtul 8” prezintă o selecție de imagini urbane din filmul de animație “The District” al regizorului și animatorului maghiar Gauder Aron, care a câștigat în 2005 la Festivalul Internațional de Animație de la Annecy premiul pentru cel mai bun film de animație.

“Cenizas” este expoziția artistului spaniol Alvaro Ortiz și conține planșe din cel mai ambițios proiect al artistului, Cenizas, publicat de renumita Astiberri din Spania, de Rackham în Francia și Egmont în Germania.

Zece artiști români, Costin Benescu, Remus Brezeanu, Cristian Dârstar, Paula Duță, Mihai Marcu, Xenia Pamfil, Andrei Puică, Maria Surducan, Ileana Surducan, Alexandru Tălâmba, expun la Salonul European de Bandă Desenată un colaj de lucrări de bandă desenată, schițe, animație și desen de personaj.

“Pastile poloneze” prezintă lucrările artistei Fanny Vaucher, care trăiește în Polonia și descrie în benzi desenate impresiile ei despre polonezi și Varșovia. “Micuțul Nicolas”, un băiețel impertinent, amuzant și jucăuș, ne antrenează cu umor și tandrețe în aventurile sale cotidiene, acompaniat de o galerie de puști care mai de care mai spectaculoși.

Rui Paulo da Cruz, curatorul expoziției și directorul “World Press Cartoon”, artiștii Mawil (Germania), Ileana Surducan, Maria Surducan și Mihai Marcu (România), autoarele Sară Olausson și Joanna Hellgren (Suedia) se vor întâlni cu publicul Salonului European de Bandă Desenată în cadrul unor prezentări și ateliere.

Librăria Jumătatea plină va găzdui lansarea albumului de bandă desenată “Micuțul Nicolas” de Goscinny și Sempe.

Salonul European de Bandă Desenată este un proiect al Clusterului EUNIC București (Rețeaua Europeană a Institutelor Naționale de Cultură), coordonat în 2014 de Delegația Valonia-Bruxelles și organizat de: Centrul Ceh, Institutul Balassi — Institutul Maghiar din București, Delegația Valonia-Bruxelles, Goethe-Institut, Institutul Cultural Român, Institutul Francez, Forumul Cultural Austriac, Fundația Culturală Greacă, Institutul Cervantes, Institutul Polonez, Ambasada Belgiei și Ambasada Portugaliei, în parteneriat cu Muzeul Național de Artă Contemporană, Asociația Jumătatea Plină și Editura M.M. Europe.

Salonul European de Bandă Desenată, la a patra ediție