Expoziția Curcubeul realizată de Sarkis, artist emblematic al artei conceptuale, aflat la prima expoziție în România, propune un parcurs vizual ce pune în legătură trei spații de referință în relația dintre oraș, istoria sa recentă și cultura contemporană.

Este vorba despre Muzeul Național al Țăranului Român (MNTR) și The Ark / Centrul Internațional pentru Artă Contemporană, Muzeul Național de Artă Contemporană.

Organizată la invitația Institutului Francez din București, expoziția filtrează contextul cotidian prin imagini și concepte menite să dezvăluie o perspectivă diferită de percepție, fațete ascunse și emoții noi.

Curcubeul este elementul cel mai recent din creația lui Sarkis, el funcționând în majoritatea credințelor ca o promisiune a salvării, a mântuirii, este puntea care leagă pământul de cer, este oferta unei a doua șanse, a unui nou început.

Proiectul de la București invită vizitatorii să-și imagineze ce se află la celălalt capăt al curcubeului, să determine o posibilă finalitate a unei construcții imaginare bazată pe percepția imaterială a lumii vizibile.

Selecția realizată de Irina Cios cuprinde lucrări recente, dar și lucrări noi, realizate special.

Fiecare spațiu propune o etapă în definirea conceptului: la MNTR este vorba de devenire, la MNAC de spiritualitate, la The Ark / CIAC de trăirea vieții cotidiene.

Pe durata expunerii vor fi organizate, în fiecare dintre instituțiile partenere, ateliere pentru copii și adulți, și o serie de evenimente complementare. Vernisaj va avea loc la MNTR pe 15 mai, la ora 18.00, cu participarea artistului.

Proiectul va participa la Noaptea Europeană a Muzeelor, 17 mai (MNAC, MNTR, The Ark/ CIAC) și la Noaptea Albă a Galeriilor, 23 mai (MNTR, The Ark/ CIAC).

Un artist cu o energie extraordinară, Sarkis este o prezență activă pe scena aristică internațională, anul 2014 debutând cu două proiecte personale (Galeria N. Obadia, Paris și Huis Marseille Museum voor Fotografie, Amsterdam).

Între expozițiile sale recente sunt de menționat MAMCO — Musée d’Art Moderne et Contemporain, Geneva (2011); Centre Pompidou, Paris (2010) și Istanbul Modern (2009).

Vernisaj Sarkis: La celălalt capăt al curcubeului