În 2014, când se împlinesc 120 de ani de la nașterea lui Camil Petrescu (9/22 aprilie 1894), Fundația Culturală ce-i poartă numele și revista “Teatrul azi” (continuatoarea publicației înființate de scriitor în 1956) și-au propus să-l sărbătorească într-un cadru independent de jubileele conjuncturale promovate cu mult mai mult sârg de decidenții actuali ai culturii române.

Evenimentul cardinal al programului pe care l-au intitulat “Anul Camil Petrescu” va avea loc pe 23 aprilie, începând cu ora 11,00, la Sala Media a Teatrului Național din București și în foaierul acesteia.

De Ziua Internațională a Cărții și a Drepturilor de Autor, sărbătorită, la nivel național, odată cu Ziua Bibliotecarului, Fundația Culturală “Camil Petrescu” și revista “Teatrul azi” organizează, așadar, sub egida Uniunii Scriitorilor din România, în parteneriat cu Centrul de Cercetare și Creație Teatrală “Ion Sava” al Teatrului Național “I. L. Caragiale” și cu Muzeul Național al Literaturii Române, colocviul prin care își propun să reafirme în conștiința publicului contemporan (îndeosebi a celui tânăr) o personalitate și o operă, în mare măsură, încă ignorate în valorile lor esențiale.

Director al Teatrului Național în perioada februarie-decembrie 1939, Camil Petrescu — romancierul, dramaturgul, teoreticianul de teatru, filosoful, poetul, gazetarul creator și director de reviste, redutabil spirit polemic al epocii sale, va fi evocat la Sala Media a TNB de personalități ale culturii române: Nicolae Manolescu, George Banu, Paul Cornea, Ion Vartic, Ioana Pârvulescu, Natalia Stancu și Cornel Ungureanu.

Actorii Ilinca Tomoroveanu, Șerban Cellea, Marius Stănescu, Emilia Bebu, Vlad Logigan vor citi pagini din creația camilpetresciană. Gazdele întâlnirii vi fi Ioana Pârvulescu și Florica Ichim.

În preambulul colocviului, publicul este invitat să viziteze, în foaierul Sălii Media a TNB (intrarea dinspre str. Tudor Arghezi), expoziția foto-documentară Camil Petrescu — 120, concepută de Ofelia Creția și oferită cu generozitate de Muzeul Național al Literaturii Române.

Colocviul va fi completat de prezentarea celor mai recente titluri din seria de autor a Fundației Culturale “Camil Petrescu”: colecția completă în ediție anastatică a publicației interbelice Cetatea literară, precum și un volum bipolar conținând piesa Caragiale în vremea lui de Camil Petrescu și Procesul “tovarășului Camil”, document de istorie literară datorat lui Ion Vartic.

Totodată, pe 24 aprilie, la ora 13,00, în Rotonda Muzeului Național al Literaturii Române, va avea loc, în cadrul programului “Rotonda 13” și în prezența invitaților Florica Ichim și Ion Vartic, vernisajul expoziției foto-documentare Camil Petrescu — 120, realizată de Ofelia Creția. Tânărul actor Vlad Logigan va citi pagini din opera scriitorului.

Camil Petrescu, sărbătorit la Teatrul Naţional Bucureşti