Adrian Schiop este invitatul acestei luni în cadrul proiectului „Dialoguri cu scriitori români”, care are loc în librariile Cărtureşti, au anunţat reprezentanţii lanţului de librării.

Astfel, scriitorul va fi prezent miercuri de la ora 19.00 în cafeneaua Cărturești Verona, pentru un dialog cu Nadine Vlădescu. De data aceasta, misiunea moderatoarei va fi aceea de a trece, fie și doar literar, de partea cealaltă a oglinzii, pentru a înțelege ce înseamnă—„pe bune”—să fii altfel.

„Adrian Schiop este autorul a trei cărți non-conformiste, „pe bune/pe invers”, „Zero grade Kelvin” și recentul „Soldații. Poveste din Ferentari”, romane aproape autobiografice în care scriitorul se joacă ștergând granițele dintre realitate și ficțiune, într-un demers confesiv, pe alocuri teribilist, spumos, inteligent și foarte provocator, care ridică tot timpul întrebarea: este sau nu este viața (lui) așa cum o povestește el? Adrian Schiop este un amestec reușit de contrarii bine temperate: jurnalist incisiv, dar în esență un timid, intelectual de stânga cu accente cinice, dar și un sentimental autodeclarat căruia îi place compania mai puțin căutată a băieților de cartier și a viețașilor, fost profesor de limba română la un liceu din Cluj, iar în prezent doctorand la SNSPA și avocat îndârjit al unui stil muzical mai puțin tolerat, manelele, scriitor autentic gata să sacrifice tot (prieteni și prietenii, intimitate, imagine, siguranță) de dragul unei pagini bine scrise, dar și un nostalgic băiat cuminte și de gașcă, pe al cărui umăr, la nevoie, te poți sprijini sau, după temperament, plânge în voie. Bineînțeles, cu riscul asumat de a apărea drept personaj (sau guest star, depinde de interpretare) în viitoarea lui carte. Observator vorace, de o jovialitate preponderent blândă care pendulează pe alocuri înspre ironia acidă, Adrian Schiop practică stilul frust și autentic, lipsit de măști sau pudori, și în scris și în viața reală, în numele talentului pe care chiar îl are, dar și al unui spirit de frondă pișicheră, când dură când calin-demonstrativă care dacă nu l-a parăsit până la vârsta de 41 de ani, ar face bine să nu-l mai părăsească niciodată, pentru că  îi este chiar amprenta stilistică”, afirmă sursele citate.

Dialogul se anunţă unul incomod, care ridică tot atâtea probleme câte fațete are personalitatea autorului—despre cum e să fii altfel, cum să-ți reprimi o parte a identității tale în numele convențiilor sociale și să rămâi totuși firesc, cald, prezent în lume și în viața ta, oricare ar fi aceea, într-un cuvânt: uman.

Proiectul „Dialoguri cu scriitori români” este inițiat și finanțat de Cărturești și are loc lunar în librăriile din București, Cluj, Iași și Timișoara. Acest demers a apărut ca un raspuns la situația pieței de carte din România care înregistrează anual un numar tot mai mic de cititori și de cumpăratori de carte, propunâdu-și să promoveze literatura și mai ales pe cei care o produc printr-o serie de întâlniri informale cu publicul. Proiectul își dorește să ajute la demararea unui dialog funcțional între edituri, librării, scriitori şi public, dar și la sincronizarea între oferta pieţei de carte şi cererea publicului și implicarea jucătorilor de pe piața de carte în demersul încurajării lecturii.

Adrian Schiop, invitatul lunii la „Dialoguri cu scriitori români”