Danuta Walesa, soția fostului lider al Solidarității Lech Walesa, printre invitaţii de la Bookfest 2014

Danuta Wałęsa, soția fostului lider legendar al Solidarității Lech Wałęsa şi autoarea cărții autobiografice “Visuri și taine”, se va număra printre invitaţii ediţiei din acest an a Salonului Internaţional de Carte Bookfest, care va avea loc între 28 mai şi 1 iunie, au anunţat vineri organizatorii manifestării.

Invitatul de onoare al celei de-a IX-a ediții a Salonului Internațional de Carte va fi Polonia, țară care are deja patru laureați Nobel pentru literatură. Potrivit sursei citate Sub sloganul “Quo vadis Polonia? Spre următorul Nobel”, Institutul Polonez pregătește pentru Bookfest 2014 o serie de evenimente menite să promoveze literatura poloneză și să sporească interesul publicului român pentru autorii contemporani polonezi.

Astfel, la târg vor mai participa ca invitaţi Andrzej Stasiuk, care va lansa “Dojczland”, cea mai recentă traducere românească a uneia dintre cărțile sale, Mariusz Szczygieł, unul dintre cei mai buni reporteri literari polonezi, fondator al Institutului Reportajului, căruia i se va publica primul volum în limba română, intitulat “Gottland”, și Andrzej Sapkowski, autorul seriei fantasy “Vrăjitorul”, binecunoscută pasionaților de jocuri video din întreaga lume sub titlul “The Witcher”.

Totodată, la Bookfest 2014 vor participa Olga Tokarczuk, a cărei carte “Rătăcitorii” a apărut tradusă în română la începutul anului 2013, Paweł Huelle, căruia îi va fi publicat un al doilea volum în limba română, culegerea de povestiri “Eram singur și fericit”, Janusz Leon Wi?niewski, al cărui volum “Singurătate pe net”, tradus deja în numeroase limbi și ecranizat în Polonia, a fost recent publicat în România.

Vor avea loc, de asemenea, proiecții de filme dedicate laureaților polonezi ai premiului Nobel pentru literatură. Cei patru laureați ai premiului Nobel pentru literatură sunt: Henryk Sienkiewicz (1905), Władysław Reymont (1924), Czesław Miłosz (1980) și Wisława Szymborska (1996). Pe lângă scriitori și profesioniști ai breslei din Polonia, Bookfest îl va avea ca oaspete pe editorul polonez Piotr Marciszuk, președintele Federației Europene a Editorilor, cea mai importantă organizație patronală din domeniul editorial din Uniunea Europeană.

Cea de-a IX-a ediție a Salonului Internațional de Carte Bookfest se va desfășura în perioada 28 mai — 1 iunie la Complexul Expozițional Romexpo, pavilioanele C1, C2, C4, C5. Potrivit aceleiaşi surse, printre noutățile ediției din acest an se numără și scăderea tarifelor de închiriere a spațiilor, o măsură menită să ajute editorii să-și păstreze aceeași ținută de prezentare la Bookfest. La fel ca și până acum, vizitatorii vor avea acces gratuit atât în cadrul salonului cât și la toate evenimentele ce se vor desfășura în această perioadă.

Salonul Internațional de Carte Bookfest 2014 este organizat de Asociația Editorilor din România, sub egida Federației Editorilor din România și cu sprijinul Institutului Polonez din București.

Bookfest este cel mai important salon de carte din România și singurul eveniment al industriei editoriale care a reușit să capete o dimensiune internațională marcantă, conform organizatorilor,. La ediția precedentă, aproximativ 95.000 de vizitatori au trecut pe la Salonul Internațional de Carte Bookfest (29 mai — 2 iunie 2013), luând parte la peste 300 de evenimente (lansări, dezbateri, colocvii, concerte, evenimente pentru copii, proiecții cinematografice și evenimente interactive). Invitat de onoare a fost literatura germană, prin participarea Austriei, Elveției și Germaniei în proiectul “Trei țări, aceeași limbă”. La această ediție au fost prezente nume cu răsunet internațional, precum Cătălin-Dorian Florescu, Katharina Hacker, Michael Stavarič, Joseph Winkler, Jan Koneffke, Christian Haller, Saša Stanišić, Julya Rabinowich și Jolanda Pinel.

Danuta Walesa, soția fostului lider al Solidarității Lech Walesa, printre invitaţii de la Bookfest 2014

| Carte |