Librăria Humanitas de la Cișmigiu va găzdui sâmbătă, de la ora 17.00, lansarea cărții “Facebook. Fabrica de narcisism” de Teodor Baconschi, apărută recent la editura Humanitas.

“Cu prilejul lansării cărții Facebook. Fabrica de narcisism, luăm la întrebări cea mai mare rețea de socializare a lumii. Teodor Baconschi, Mircea Vasilescu, Vlad Tăușance și Vlad Russo ne ajuta să înțelegem dacă suntem martori la punerea în scenă a unei noi revoluții a informației și cum arată ea în România. Este noua platformă publică doar o larmă generalizată și năucitoare sau un ecosistem de comunități care va deveni în timp stabil?”, afirmă reprezentanții editurii.

Rețeaua Facebook a avut o forță de penetrare incredibilă și a ajuns să fie considerată un instrument contestatar redutabil. La finalul anului 2014 erau 1,35 miliarde de utilizatori activi în lume și 7,8 milioane în Romania. În “Facebook. Fabrica de narcisism”, Teodor Baconschi completează datele statistice cu o analiză antropologică, prezentându-și argumentele dintr-o perspectivă care s-a făcut mai puțin auzită, cea a dreptei intelectuale conservatoare. Delimitând trăsăturile mediului nostru de comunicare preferat, Teodor Baconschi ne vorbește, de fapt, despre societatea în care traim.

“Acest eseu se află în mâinile dumneavoastră pentru că sunteți sau veți fi un client al Facebook Inc. Aveți probabil propria pagină, ceea ce presupune că sunteți fericitul posesor al unui computer, al unui smartphone, al unei tablete – sau chiar utilizatorul lor alternativ. Am scris «fericitul posesor» pentru că nivelul de dezvoltare al societății noastre menține aceste jucării tehnologice într-o zonă financiar prohibitivă pentru foarte mulți. Dorința de aliniere a consumatorilor români este direct proporțională cu nivelul mediu de trai: mai puțini bani, mai multe fantasme. Patetismul acestor dorințe mi se pare firesc. Odinioară, obiectul visat era destinat unui consum personal, în orizontul ludic al reveriei egoiste. Acum, nu mai dorim jucării pentru noi și cercul nostru restrâns de amici reali, ci terminale prin care ne conectăm, ipotetic, la intreaga lume”, afirmă Teodor Bacoschi.

“Orice societate umană alcătuiește, redundant, o rețea. Indivizii sunt reuniți în frătii și asociații diverse, valorile locuiesc laolaltă într-un imaginar mitico-religios menit să stocheze memoria comunitară, ierarhia are o verticală cu etaje interdependente. Niciodată însă societatea umană nu a fost mai complexă – și mai ascunsă de ea însăși – decât acum. Și nu e vorba despre o creștere graduală a complexității – așa cum se întâmplă când roata carului devine cauciuc auto –, ci despre o explozie cu indice amețitor, despre o supernovă antropologică“, mai spune Teodor Baconschi.

Rețeaua Facebook, analizată dintr-o nouă perspectivă