Însemnările personale ale Papei Ioan Paul al II-lea, în curs de apariţie la Editura Humanitas

Editura Humanitas a semnat zilele acestea contractul pentru traducerea volumului ce cuprinde în mai bine de 600 de pagini însemnările Papei Ioan Paul al II-lea, au anunţat sâmbătă printr-un comunicat reprezentanţii editurii.

“Patruzeci de ani din viaţa celei mai importante personalităţi spirituale a secolului XX sunt consemnaţi într-un volum care, odată publicat la incepul lunii trecute în Polonia, a devenit subiectul unei controverse mediatice internaţionale”, se spune în comunicat.

“Karol Wojtyla, arhiepiscop metropolitan al Cracoviei, cardinal şi, din 1978, Suveran Pontif, a străbătut una dintre cele mai dificile perioade din secolul XX, fiind nucleul lumii spirituale occidentale. Însemnările sale sunt o surprinzătoare călăuza în universul profundei sale relaţii cu Dumnezeu, unica şansă de a înţelege viaţa interioară a celui care, prin dragostea sa pentru oameni şi Dumnezeu, a influenţat cursul istoriei. Singurul Suveran Pontif care a vizitat România, Ioan Paul al II-lea a făcut posibil un moment de o imensă importanţă istorică. Sute de mii de oameni, ortodocşi, catolici şi greco-catolici, au participat la evenimentele petrecute în cele trei zile ale vizitei. Nu întâmplător, reflecţiile sale, începute când încă era episcop al Cracoviei şi încheiate în 2003, cu doi ani înainte de moartea sa, au fost supuse atenţiei Congregaţiei pentru Cauzele Sfinţilor. Beatificat în 2011, Ioan Paul al II-lea va fi canonizat în ziua de 27 aprilie a acestui an”, se mai arată în text.

Aceste însemnări personale i-au fost încredinţate prin testament cardinalului Stanislaw Dziwisz, secretarul său personal în cei douăzeci şi şapte de ani de pontificat, pentru a fi arse. În pofida dorinţei Suveranului Pontif, dar din dragoste şi profund respect faţă de Papă, cardinalul Stanislaw Dziwisz nu le-a distrus. „Nu am avut curajul să ard carnetele lăsate, pentru că în ele se află informaţii importante despre viaţa sa. […] Nu am ars însemnările lui Ioan Paul al II-lea pentru că ele sunt cheia către spiritualitatea sa, esenţa fiecarei fiinţe umane: către înţelegerea relaţiei sale cu Dumnezeu, cu ceilalţi oameni şi cu sine insuşi”, a spus Dziwisz. O decizie controversată, dar care ne oferă, cu siguranţă, una dintre cărţile majore ale umanităţii.

Însemnările personale ale Papei Ioan Paul al II-lea, în curs de apariţie la Editura Humanitas