Jurnalul Prinţesei Nadejda Ştirbey, publicat pentru prima dată

Casa Ion Mincu va găzdui miercuri, de la ora 18.00, lansarea Jurnalului Prințesei Nadeja Știrbey, publicat pentru prima dată de Editura Istoria Artei.

La lansare vor lua parte Ileana Costinescu von Kripp, strănepoata prințesei Știrbey, istoric dr. Alina Pavelescu, directorul adjunct al Arhivelor Naționale ale României, istoric dr. Georgeta Filitti, soprana Daniela Rădulescu și pianista Ioana Maxim.

Jurnalul prințesei Nadeja Știrbey a fost scris în perioada 1916-1919, evocând evenimente din Buftea, București, dar mai ales din perioada exilului la Iași. Caietul cu însemnări în limba franceză a fost găsit în fondul familiei Știrbey de la Arhivele Naționale ale României și vede pentru prima dată lumina tiparului, într-o ediție îngrijită de Oana Marinache și corectată de Elena Ciocoiu. Apariţia marchează şi deschiderea subcolecției „Cartea de nu-mă-uita” a Editurii Istoria Artei.

Prinţesa Nadeja Bibescu (1876-1955) era nepoata de bunic a domnitorului Gheorghe Bibescu (1842-1848). Crescută în Germania, apoi căsătorită în 1895 la Geneva cu vărul ei, prinţul Barbu A. Ştirbey (1872-1946), viaţa tinerei intră într-o nouă etapă după sosirea în ţară. Primele două decenii din viaţa cuplului s-au derulat în spaţiul vastei moşii de la Buftea, palatul bucureştean din Calea Victoriei nefiind locuit decât cu ocazia unor invitaţii în oraş sau a unor evenimente de familie (baluri, nunţi).

Jurnalul Prinţesei Nadejda Ştirbey, publicat pentru prima dată