Librăria Humanitas de la Cişmigiu va găzdui marţi, de la ora 19.00, lansarea volumului “Poezia”, de Mircea Cărtărescu. La eveniment vor participa, alături de autor, Gabriel Liiceanu, Dan-Liviu Boeriu şi Radu Vancu.

“Cand sunt întrebat care sunt cărţile mele pe care le consider cele mai importante, răspund aproape automat Nostalgia, Levantul şi Orbitor. De fiecare dată simt însă, obscur, că fac o nedreptate. Că las deoparte, uitată într-o zonă umbrită a minţii, o a patra carte majoră a mea, pe care de un sfert de secol mă străduiesc s-o uit, ca pe-o iubire veche şi nevindecată încă. E corpusul poemelor mele lirice, scrise în tinereţe, într-un efort continuu, halucinant şi epuizant, care-a durat doisprezece ani. A fost epoca în care mi-am trăit viaţa, fără rest, numai şi numai în poezie”, afirmă Mircea Cărtărescu.

“Când privesc în urmă, văd imediat acea flacăra strălucitoare, acea căutare disperată de forme noi, acea continuă măsurare a puterilor într-un inegal skandenberg cu poezia, care-ar fi putut face, numai ea, opera mea completă. Când, prin 1992, am hotărât să nu mai scriu poezie a fost o sinucidere simbolică în speranţa unei renaşteri. Mi s-a dat apoi, într-adevăr, şansa unei noi vieţi în literatură, dar o viaţă nu separată de prima, ci izvorată în întregime din ea. Poezia a găsit o cale de-a curge mai departe în scrisul meu şi a rămas pentru mine, mai departe, chiar dacă dizolvată într-un epic translucid, sensul vieţii mele. Faptul că nici azi nu mă interesează nimic altceva, în efemerul şi enigmaticul lumii, decât poezia, este moştenirea acelei epoci îndepărtate. Cititorul va găsi în acest volum, reproduse integral, cele şase volume de versuri publicate de mine, la care va adăuga, poate, «din citit ori amintire», al şaptelea volum, Levantul, care, din motive evidente, nu şi-a gasit locul aici“, a mai declarat Mircea Cărtărescu.

Mircea Cărtărescu îşi lansează integrala operei poetice