Editura Litera sărbătorește pe 23 aprilie Ziua Mondială a Cărții prin cea de-a doua ediție a evenimentului Noaptea Cărților deschise.

Cu această ocazie, și în contextul anului aniversar Litera — 25 de ani de la înființare, editura oferă 10.000 de cărți și de flori de primăvară.

“Pe 23 aprilie, în Piața Universității (scuarul din fața sediului central al BCR), vom sărbători lunga și frumoasa istorie a CĂRȚII, din care și Litera face parte de un sfert de secol. Începând cu ora 18, vom oferi gratuit cititorilor de toate vârstele 10 000 de cărți însoțite de flori”, afirmă reprezentanţii editurii.

Volumele oferite gratuit fac parte din colecțiile consacrate ale Editurii Litera: Biblioteca pentru toți copiii, Bestseller internațional, Biblioteca pentru toți, Mari interpreți de jazz și blues, Mari Compozitori, Biografii, Cronica ilustrată a omenirii, Alma — Iubiri de poveste, Disney, Tom & Jerry, Thriller, Marvel etc.

“Ne dorim să încurajăm lectura cu orice ocazie și în orice fel posibil. Iar cel mai eficient mod, și cel mai frumos, este acela de a dărui o carte. De Ziua Mondială a Cărții dăruim 10 000 de volume și sperăm ca ele să ajungă în bibliotecile a 10 000 de cititori pasionați”, a declarat Marin Vidrașcu, directorul executiv al Editurii Litera.

Data de 23 aprilie este o zi simbolică pentru literatura universală: în această zi, în anul 1616, au murit Miguel de Cervantes și William Shakespeare. În alți ani, dar la aceeași dată, au murit sau s-au născut scriitori celebri precum Maurice Druon, Vladimir Nabokov sau Josep Pla.

Pornind de la aceste considerente, în anul 1995, Congresul General UNESCO a declarat 23 aprilie Ziua mondială a cărții și a drepturilor de autor, pentru a aduce astfel un tribut tuturor scriitorilor și, în același timp, pentru a-i încuraja pe toți, dar în special pe tineri, să (re)descopere plăcerea lecturii. Ideea acestei celebrări este legată și de o tradiție catalană: pe 23 aprilie, ziua onomastică a patronului catalan Sant Jordi ( Sfântul Gheorghe), bărbaților li se dăruiesc cărți, iar femeilor, trandafiri roșii.

În 1989 lua ființă, la Chișinău și București, Editura Litera. Se împlinesc, așadar, anul acesta, 25 de ani de existență. Potrivit reprezentanţilor editurii, Litera a editat pân acum peste 4 000 de titluri, într-un tiraj total de aproape 46 de milioane de exemplare.

Noaptea Cărților deschise, în Bucureşti