Cea de-a XXI-a ediţie a Târgului Internaţional Gaudeamus – Carte de învăţătură, care va avea loc în perioada 19-23 noiembrie, în Pavilionul Central Romexpo din Bucureşti, oferă vizitatorilor aproximativ 750 de evenimente editoriale şi profesionale, un număr record în istoria târgului.

Şi în acest an Târgul Gaudeamus îşi va întâmpina vizitatorii cu un maraton de evenimente editoriale şi profesionale – aproape 750, număr record în istoria târgului – propuse de organizator, invitaţi speciali şi de cei peste 300 de expozanţi.

Târgul Internaţional Gaudeamus Carte de Învăţătură 2014, a cărui deschidere oficială va avea loc miercuri, de la ora 12.00, este iniţiat şi organizat de Radio România, prin Centrul Cultural Media Radio România.

Invitatul de onoare al ediţiei 2014 este Federaţia Rusă. Programul invitatului de onoare cuprinde peste 30 de evenimente organizate în incinta târgului şi în alte spaţii din Bucureşti. De asemenea, 17 oaspeţi din Rusia – scriitori, critici literari, editori, jurnalişti şi muzicieni, nume bine cunoscute în peisajul cultural contemporan rusesc – vor susţine lansări şi prezentări de carte, sesiuni de autografe, dezbateri şi momente artistice.

Partener privilegiat al ediţiei este, şi în acest an, GADIF – Grupul Ambasadelor, Delegaţiilor şi Instituţiilor Francofone din România. Preşedintele de onoare al ediţiei, amfitrionul Târgului Internaţional Gaudeamus 2014, este Benoît Rutten, preşedinte GADIF, delegat Valonia – Bruxelles în România.

Accesul publicului în incinta târgului se va face pe baza biletelor (în valoare de cinci lei) şi a abonamentelor de intrare (în valoare de 10 lei, valabile pentru toată perioada), care vor constitui, totodată, şi suportul pentru tombola Gaudeamus.

Preşcolarii, elevii, studenţii, cadrele didactice, bibliotecarii, profesionişti din domeniile editorial – educaţional, jurnaliştii, pensionarii, persoanele cu dizabilităţi şi grupurile organizate au acces gratuit la Târgul Gaudeamus. Programul de vizitare este zilnic între orele 10.00 şi 20.00.

În cadrul târgului vor avea loc și secțiunile tradiționale specializate. Este vorba despre “Carte și multimedia educațională”, modulul de bază al fiecărei ediții, o adevărată oglindă a pieței naționale pe acest segment, care reunește oferta la zi de carte tipărită și electronică, muzică, film, cursuri interactive, de la cele mai importante edituri din țară și de peste hotare.

De asemenea, va avea loc și “Bursa Educația”, rezervată instituțiilor de învățământ și ajunsă la a 17-a ediție.

Nu va lipsi nici Salonul de Carte pentru Copii “Ion Creangă”, ediția a 11-a, secțiune dedicată celor mai tineri vizitatori.

Totodată, târgul va include Salonul Național de Inventică și Creație Științifică pentru Tineret 2014, organizat la târg de Ministerul Tineretului și Sportului, precum și Expoziția “Pagini din istoria radioului”, organizată pentru a doua oară în colaborare cu Asociația Radioclubul României.

În programul manifestării figurează și o serie de expoziții în premier: “Iudaica” — Salon de Carte Evreiască Editată în România (ediția I), organizată de Federația Comunităților Evreiești din România — Editura Hasefer și Societatea Română de Radiodifuziune, și “Moștenirea noastră brâncovenească”, organizată de către Complexul Național Muzeal “Curtea Domnească” din Târgoviște.

Ziarul târgului va fi realizat în premieră de către o echipă redacțională de la publicația Cațavencii.

Premiile Târgului Internațional Gaudeamus 2014 vor fi decernate duminică, de la ora 16.00.

La târg va continua și proiectul “Cărțile se întorc acasă”, o campanie de donație de carte în beneficiul bibliotecilor publice din România. De la lansarea acestui proiect în 2010, peste 100.000 de volume au ajuns, prin generozitatea expozanților și vizitatorilor Gaudeamus, în peste 260 de biblioteci aflate în aria de acoperire a posturilor Radio România.

Derulată pe parcursul târgului, pe baza biletelor și a abonamentelor de intrare, Tombola Gaudeamus oferă vizitatorilor ediției ocazia de a câștiga patru premii: Marele Premiu — un autoturism Dacia Logan 10 ani, locurile 1, 2 și 3: câte un smartphone (oferite de Orange). Câștigătorii premiilor vor fi stabiliți prin tragerea la sorți programată duminică, la ora 14.00.

Peste 750 de evenimente, la Târgul Internațional Gaudeamus