Librăria Humanitas de la Cișmigiu va găzdui miercuri, de la ora 19.00, lansarea romanului “Lumea de orez” de Su Tong, unul dintre cei mai apreciați scriitori chinezi contemporani.

La eveniment vor participa Florentina Vișan, profesor universitar și șeful catedrei de Limbi orientale din cadrul Facultății de Limbi și Literaturi Străine a Universității din București, Luminița Bălan, profesor universitar și director al Institutului Confucius din cadrul Universității din București, și Elisabeta Lăsconi, critic literar. Întâlnirea va fi moderată de Denișa Comănescu, director general Humanitas Fiction. Romanul “Lumea de orez” apare în colecția “Raftul Denisei”, traducerea din chineză fiind semnată de Dinu Luca.

Su Tong (numele adevărat: Tong Zhonghui) s-a născut în orașul Suzhou pe 23 ianuarie 1963. Debutează în anii studenției cu poezie (1983), apoi cu proză (1984), publicând primele povestiri importante în 1986-1987 (Amintiri din livada cu duzi, Fuga din 1934, Trecând în zbor peste satul meu natal cu nuci stufosi). În scurtă vreme, Su Tong este apreciat de critică drept unul dintre cei mai însemnati membri ai avangardei literare chineze de la sfârsitul anilor 1980. Autorul își câștigă notorietatea în China prin nuvela Stol de sotii si concubine (1989), a cărei versiune cinematografică (Dahong denglong gaogao gua/ Sus-sus lampionul rosu), în regia lui Zhang Yimou, a fost nominalizată la Oscar în 1991. Scriitor prolific, Su Tong a publicat peste două sute de nuvele și povestiri, eseuri, precum si sapte romane, cele mai cunoscute dintre acestea fiind: Lumea de orez (1991), Viata mea ca împărat (1992, tradus în română cu titlul Eu sunt împăratul Chinei), Binu (2006) si Malul fluviului (2009). Romanele si povestirile sale au fost traduse în multe limbi, iar câteva au fost ecranizate. Su Tong a fost recompensat cu numeroase premii nationale, precum si cu Asian Literary Prize în 2009; de asemenea, a fost nominalizat, în 2011, la Man Booker International Prize.

Romanul “Lumea de orez” de Su Tong, lansat la Humanitas