Scriitoarea catalană Care Santos, în dialog cu Mircea Cărtărescu

Scriitoarea catalană Care Santos se va afla în Bucureşti, în perioada 18–19 martie, la invitaţia Institutului Cervantes şi a Editurii Humanitas Fiction, au anunţat joi reprezentanţii editurii.

Desemnată de curând câştigătoare a celei mai importante distincţii literare catalane, Premi de las Lletres Catalanes Ramon Llull, Care Santos propune publicului român, în traducerea lui Marin Malaicu-Hondrari, cel mai cunoscut roman al său, Încăperi ferecate, apărut la Editura Humanitas Fiction în colecţia „Raftul Denisei”, coordonată de Denisa Comănescu.

Astfel, libraria Humanitas de la Cişmigiu va găzdui pe 18 martie, de la ora 19.00, lansarea volumului Încăperi ferecate, un roman admirabil, cu o spectaculoasă carieră internaţională, tradus în peste 15 limbi în mai puţin de doi ani, după cum afirmă reprezentanţii editurii. Alături de Care Santos, la eveniment vor participa Mircea Cărtărescu, Simona Kessler, Marin Malaicu-Hondrari, Andreea Răsuceanu şi Denisa Comănescu.

“Amintind de Umbra vântului de Carlos Ruiz Zafón şi de Oraşul minunilor al lui Eduardo Mendoza, acest roman ingenios dovedeşte că mai tânăra scriitoare catalană Care Santos a dat o lovitură îndrazneaţă pariind pe Barcelona istorică. O galerie de tablouri misterioase, în care poate fi citită istoria întunecată a unei celebre familii barceloneze. O serie de poveşti de dragoste şi răzbunare ale căror ecouri nu se sting nici peste secole. O tânără şi ambiţioasă moştenitoare care alege să dezgroape trecutul şi să-i desluşească enigmele, indiferent de consecinţe. Ipostaze în timp ale oraşului, dar mai cu seamă cea a Barcelonei anilor ’30, surprinsă în plină glorie modernist”, afirmă reprezentanţii editurii.

Tptpdată, Institutul Cervantes va găzdui pe 19 martie, de la ora 19.00, conferinţa Care Santos în dialog cu Mircea Cărtărescu, cu tema „Memorie şi literatură”.

Care Santos s-a născut în 1970, în oraşul Mataro din apropierea Barcelonei. A scris de la vârsta de opt ani, câştigând prima competiţie literară la 14 ani. A studiat mai întâi dreptul, urmând tradiţia familiei, iar apoi filologia la Universitatea Autonomă din Barcelona. Şi-a început cariera jurnalistică la Diari de Barcelona, lucrând ulterior în redacţiile cotidienelor ABC şi El Mundo. A debutat în 1995 cu volumul Cuentos cítricos. Este autoarea a opt romane, şase volume de proză scurtă, două volume de poezii, precum şi a numeroase cărţi pentru copii şi adolescenţi, pentru care a primit o serie de premii importante: Ciudad de Alcalá, Ana María Matute, Alfonso de Cossío, Gran Angular, Edebé. Printre volumele publicate de Care Santos se numără Intemperie (1996, povestiri), Aprender a huir (2002, roman), El dueño de las sombras (2006, roman), La muerte de Venus (2007, roman), Los que ! rugen (2009, povestiri). Roman ambiţios şi scris admirabil, Încăperi ferecate (Habitaciones cerradas) a apărut în 2011.

În prezent, Care Santos este critic literar la suplimentul El Cultural al ziarului El Mundo şi coordonează site-ul dedicat literaturii spaniole La Tormenta en un Vaso. Este fondatoarea Asociaţiei Tinerilor Scriitori Spanioli, a cărei preşedintă a fost timp de opt ani.

La Editura Humanitas Fiction urmează să apară romanul lui Care Santos lansat în Spania în 2013, Aerul pe care îl respiri (El aire que respiras). Pendulând între Barcelona din secolele trecute şi cea din prezent, romanul – istoric, de moravuri, de arheologie literară, de urbanistică şi politică, de aventuri şi de iubire – colcăie de personaje reale şi fictive şi este, de fapt, un splendid omagiu adus cărţilor, librarilor, anticarilor şi cititorilor împătimiţi, mai spun reprezentanţii editurii.

Scriitoarea catalană Care Santos, în dialog cu Mircea Cărtărescu