La Librăria Humanitas de la Cişmigiu va avea loc miercuri, de la ora 19.00, o nouă seară japoneză dedicată de această dată romanului „Fiica lui Hokusai” de Katherine Govier, recent apărut la editura Humanitas Fiction în colecţia „Raftul Denisei”.

La dezbatere vor fi invitaţi Angela Hondru, cunoscut niponolog, Carmen Brad, istoric de artă, specialist în artă extrem orientală, Elisabeta Lăsconi,critic literar şi Mirela Murgescu, istoric şi profesor asociat la Centrul de Studii Româno-Japoneze din cadrul Universităţii Româno-Americane. Întâlnirea va fi moderată de Denisa Comănescu, director editorial Humanitas Fiction.

Amintind de Fata cu cercel de perlă a lui Tracy Chevalier, romanul Fiica lui Hokusai este o reconstituire, amplă şi palpitantă totodată, a vieţii pictoriţei japoneze Oei.

În ultimii ani de viaţă, lovit de paralizie şi aproape incapabil sa mai ţină pensula în mână, Hokusai e ajutat să picteze de fiica sa, Oei, multe dintre creaţiile lui târzii aparţinându-i de fapt acesteia, spun istoricii artei. Astfel, în spatele aprecierii şi recunoaşterii generale de care se bucură opera maestrului japonez, autor al celebrului Val de la Kanagawa sau al celor Patruzeci si sase de privelisti ale Muntelui Fuji, se scrie povestea unei vieţi neîmplinite, a unei pictoriţe de talent, cu un stil propriu, sfâşiată între dragostea şi veneraţia faţă de tatăl ei, pasiunea de a picta, dar şi conştiinta propriei valori”.

Scriitoarea canadiană Katherine Govier s-a născut pe 4 iulie 1948 la Edmonton, Alberta. A studiat la University of Alberta şi York University. Este autoarea a nouă romane şi trei volume de proză scurtă, pentru care a primit mai multe distincţii literare. Romanul Fiica lui Hokusai (The Ghost Brush, 2010, publicat în SUA sub titlul The Printmaker’s Daughter, 2011) dezvăluie portretul enigmaticei pictoriţe Oei. Trăind în umbra tatălui său, maestrul stampei japoneze Hokusai, Oei a lăsat în urmă o serie de opere care, dacă i-ar fi fost recunoscute, i-ar fi asigurat posteritatea unui mare artist. Katherine Govier a câştigat Toronto Book Award (1992), Marian Engel Award (1997) şi s-a aflat de două ori pe lista scurtă la Trillium Book Award.

Seara se va încheia cu o demonstraţie de shodō, caligrafie tradiţională japoneză susţinută de doamna Chinatsu Kawamoto. Caligrafia japoneză shodō este considerată o ramură a artelor frumoase.

Seară japoneză dedicată romanului „Fiica lui Hokusai” de Katherine Govier, la Librăria Humanitas Cişmigiu