Librăria Humanitas de la Cișmigiu va găzdui miercuri, de la ora 19.00, o seară dedicată ediției de colecție a romanului Portretul lui Dorian Gray de Oscar Wilde, apărut la Humanitas Fiction într-o nouă traducere de Antoaneta Ralian.

Invitații serii vor fi Antoaneta Ralian, marea doamnă a traducerilor din literatura engleză, Răzvan Mazilu, celebrul balerin, coregraf, regizor și actor, protagonistul spectacolului Portretul lui Dorian Gray pus în scenă la Teatrul Odeon, Mihaela Irimia, doctor în filologie, profesor la Catedra de limba și literatura engleză și director de studii al Centrului de Studii Culturale Britanice, criticii literari și scriitorii Andreea Răsuceanu și Marius Chivu și Denisa Comănescu, director general al Editurii Humanitas Fiction.

În momentul apariției (1890), Portretul lui Dorian Gray a fost un succes însoțit de un uriaș scandal. Scopul romanului, un strălucit puzzle, era să epateze mințile convenționale prin explorarea infinitelor relații dintre viață și artă. Analiza subtilă a societății victoriene târzii, dublată de o afirmare a principiilor estetismului și a teoriei frumosului ca valoare absolută, combinând elementele gotice cu cele ale prozei franceze decadente, Portretul lui Dorian Gray este unul dintre marile romane ale lumii, care a însemnat un punct de cotitură în istoria literaturii.

Subjugat de farmecul propriului portret, pictat de prietenul său Basil Hallward, Dorian Gray face un pact faustic, vânzându-și sufletul în schimbul frumuseții și tinereții veșnice. Sub influența lui Lord Henry Wotton, el ajunge să ducă o viață dublă, dedicându-se tuturor plăcerilor interzise, dar păstrând aparențele unei vieți respectabile. În timp ce se afundă în această existență promiscuă, Dorian rămâne neatins de semnele degradării fizice și morale, care însă încep să se ivească pe chipul său zugrăvit în tabloul lui Basil.

„Romanul meu e otrăvitor, dacă vreți, dar nu puteți nega că este perfect, iar perfecțiunea este ceea ce cautăm noi, artiștii“, afirma Oscar Wilde.

Oscar Fingal O’Flahertie Wills Wilde (16 octombrie 1854–30 noiembrie 1900) a fost un prozator, poet și dramaturg de origine irlandeză. În timpul studiilor la Magdalen College, Oxford, a început deja să scrie și s-a aratat interesat de principiile estetismului, sub influența mentorilor săi John Ruskin și Walter Pater. În anii 1880 a oscilat între diferite formule artistice, pentru a deveni cunoscut, un deceniu mai târziu, grație pieselor sale de teatru.

În anul 1884 s-a căsătorit cu Constance Lloyd, cu care a avut doi fii. Cu personalitatea sa efervescentă, ținutele spectaculoase și conversația sclipitoare, a devenit un obișnuit al cercurilor literare la modă în Londra, susținându-și financiar familia prin diferitele conferințe despre estetism și supremația artei, dar și prin activitatea de jurnalist.

Apărut mai întâi în Lippincott’s Monthly Magazine, în iulie 1890, apoi, revizuit, în 1891, în volum, Portretul lui Dorian Gray este un roman în care își adună și rafinează ideile filozofice și care a stârnit un adevărat scandal, fiind folosit, în procesul intentat mai târziu, ca dovadă a homosexualității sale. Ulterior, romanul a devenit un manifest al estetismului și una dintre cele mai importante cărți ale secolului al XIX-lea. În 1895 Wilde a fost arestat ți condamnat pentru „crima de sodomie“ la doi ani de închisoare, în acest răstimp scriind și monologul dramatic De Profundis. A murit în anul 1900, la Paris.

Seară Oscar Wilde, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu