Institutul Francez va găzdui miercuri, la exact trei ani de la dispariţia lui Alex. Leo Şerban, lansarea studiului său în limba franceză „La planète Proust: Esquisses d’un journal de lecture”, apărut în Franţa la Editions Non Lieu.

Alex. Leo Şerban a fost un mare fan Marcel Proust. Când a plecat în Argentina în 2010, cu un an şi jumătate înainte de a muri, a luat cu el volumul cât o bible din „În căutarea timpului pierdut” apărut în 1999 la Gallimard, cu toate cele şapte volume ale ciclului prinse între aceleaşi coperte.

Volumul îl cumpărase din Cannes, în ultimul an în care participase la festivalul de film. L-a recitit pe Proust la Buenos Aires şi tot acolo a scris acest studiu.

Fragmente din „La planète Proust: Esquisses d’un journal de lecture” au apărut, în traducerea lui Adrian Mihalache, în cel mai recent număr al revistei „Lettres internationales”.

Studiul în limba franceză a fost lansat în 23 martie la Târgul de Carte de la Paris. La Bucureşti el poate fi comandat la Librăria de limba franceză Kyralina, situată pe strada George Enescu la numărul 8. Cuvântul înainte al volumului îi aparţine lui Virgil Tănase.

Studiul lui Alex Leo Şerban „La planete Proust”, lansat în România