Romanul grafic “Tata Moșu – o poveste interbelică” va fi lansat joi, la ora 19.00, la Grand Hotel Continental din București, în prezența autorilor, au anunțat reprezentanții Muzeului Municipiului București.

Cartea apare la Editura Muzeul Municipiului Bucureşti, iar autorul benzilor desenate este Mihai I. Grăjdeanu, în timp ce textele îi aparţin lui Adrian Majuru.

La lansare va fi prezentat și documentarul „Tata Moşu – Making Of”. Invitati la eveniment vor fi prof. univ. dr. Bogdan Lefter și medicul Bogdan Stănescu.

“Cred că personajul nostru și-a dorit foarte mult ca întâmplările care s-au legat în viața sa să rămână cunoscute cumva… Povestea este românească ca ?i editura, deci practic este un proiect de viață care s-a încheiat cândva, dar care este oferit publicului de pretutindeni, din interiorul unui spațiu cultural foarte bogat în astfel de întâmplări… aici mă refer la mediul urban. Așadar, cred că mai sunt și alte povești și dincolo sau dincoace de interbelic care așteaptă să prindă viață prin banda desenată”, a declarat Adrian Majuru.

“În cazul personajului acestei povești, m-a surprins faptul că în epocă, în timpul vieții lui — atunci când a fost închis o perioadă mai îndelungată la închisoarea Văcărești — a fost obiectul unor cercetări sociologice și în afară de legiști l-au mai studiat într-o manieră antropologică cât se poate de serioasă oameni veniți din zona universitară; faptul că un om simplu a determinat atâta interes prin maniera spectaculoasă pe care a tot acumulat-o în spatele său în a trăi cumva altfel… atunci am încercat să mă apropii mai mult de acest personaj care a trăit în realitate, în Bucureștiul anilor “20. A fost activ până la venirea comunismului după care i se pierde urma și am văzut că există un drum singular care nu se regăsește în faptele și în destinul altor infractori, să spunem așa, de drept comun, că el asta a fost, dar a știut, în mod conștient, pe ce palier se afla, adesea împins de un cadru social care nu l-a ajutat foarte mult atunci când era adolescent, sau la prima tinerețe”, a mai spus directorul Muzeului Municipiului București.

“Înainte de a citi scenariul romanului grafic “Tata Moșu” îmi imaginam cum ar fi această poveste, îmi imaginam un hoț de buzunare care încerca să găsească tot felul de metode ingenioase, tot felul de trucuri pentru a fura de la oameni. Dar citind povestea și cunoscându-l mai bine pe Alex Ștefănescu, cred că el este un hoț cu principii. Chiar dacă la început el este un anti-erou. De obicei hoții sunt prinși de eroii de benzi desenate!! Personajul nostr trece insă printr-o călătorie, încearcă să ajungă undeva. El își ajută familia chiar dacă prin furt și de multe ori este prins și pedepsit, el încearcă să-și găsească o liniște sufletească, trece printr-o serie de aventuri, prin cele două mari războaie și la un moment dat, chiar salvează niște vieți omenești. Cred că dintr-un anti-erou, Tata Moșu devine eroul acestei povești!”, a spus Mihai. I. Grăjdeanu

Tata Moșu, uimitoarea poveste a unui hoț de buzunare, în benzi desenate