Volum de povestiri, lansat de Varujan Vosganian

La Muzeul Național al Țăranului Român din București a avut loc marţi lansarea volumului „Jocul celor o sută de frunze și alte povestiri”, semnat de Varujan Vosganian şi apărut de curând în colecția „Fiction Ltd.‟ a Editurii Polirom și în ediție digitală, potrivit unui comunicat.

„Varujan Vosganian este autorul «Cărții șoaptelor», unul dintre cele mai bune romane apărute în literatura română de după 1989. Romanul, tradus deja în numeroase limbi, a fost considerat de critică o epopee a secolului XX, o carte identitară pentru poporul armean”, se spune în comunicat.  „«Jocul celor o sută de frunze» este inițierea în realismul magic al unei «Cărți a șoaptelor» a poporului român. Cele șase povestiri ale volumului vorbesc despre neliniștile, căutările și incertitudinile noastre, despre atâtea traume încă nevindecate. Jocul celor o sută de frunze ne previne că, dacă memoria, ca stare de luciditate, nu se regăsește în prezentul și chiar în viitorul nostru, viitorul nu va fi decît o reîntoarcere în trecut”, se mai arată în text.

Varujan Vosganian s-a născut la 25 iulie 1958, în Craiova. Este președintele Uniunii Armenilor din România și prim-vicepreședinte al Uniunii Scriitorilor. Lucrările sale includ trei volume de poezie – „Șamanul albastru” (1994), „Ochiul cel alb al reginei” (2001), „Iisus cu o mie de brațe” (2005) -, precum și volumul de nuvele „Statuia comandorului” (1994), pentru care a primit Premiul Asociației Scriitorilor din București. La Editura Polirom a mai publicat romanul „Cartea șoaptelor” (2009; ediția a II-a, 2012), care a fost distins cu Premiul „Cartea anului 2009” acordat de revista România literară, Premiul „Ion Creangă‟ al Academiei Române (2009), Premiul revistei Convorbiri literare, secțiunea proză (2009), Marele Premiu pentru Proză -Trofeul „Mihail Sebastian‟, Premiul revistei Observator cultural, secțiunea proză (2009), și a fost nominalizat la Premiile Uniunii Scriitorilor din România. Versiunea în limba germană a romanului, semnată de Ernest Wichner și apărută la prestigioasa editură Zsolnay Verlag, este nominalizată la unul dintre cele mai importante premii literare din spațiul german, Premiul Târgului de Carte de la Leipzig, în valoare de 20.000 de euro (care va fi decernat în timpul târgului).

La lansare au mai luat parte Gabriel Dimisianu, Ștefan Agopian, Dan Cristea şi Daniel Cristea-Enache.

Volum de povestiri, lansat de Varujan Vosganian