Cu ocazia centenarului nașterii scriitorului argentinian Julio Cortazar, Ambasada Republicii Argentina în România și Instituto Cervantes din București organizează în perioada 24-27 noiembrie, la sediul institutului din bd. Regina Elisabeta nr. 38, o serie de activități menite să celebreze viața și opera acestui extraordinar scriitor care influențat atât de puternic literatura secolului XX și să readucă creația cortazariană atât în atenția iubitorilor de literatură, cât și a celor de film.

Astfel, vor fi proiectate patru filme argentiniene dintre care trei lungmetraje de ficțiune inspirate din povestirile marelui scriitor și un documentar biografic Julio Cortazar, semnat de Tristan Bauer. De asemenea, vor fi organizate și întâlniri cu traducătorii Tudora Șandru Mehedinți, Luminița Voina-Răuț, Marin Mălaicu Hondrari sau Lavinia Similaru, câțiva dintre cei care au făcut posibila întâlnirea între literatura lui Cortázar și cititorii lui în limba română.

Publicul iubitor de literatură și film va avea prilejul să vizioneze la Sala Auditorium a Instituto Cervantes din Bucuresti (Bd. Regina Elisabeta 38) un “Cortazar animat” în filmul “Historias de Cronopios y de Famas” (film de animație regizat de Julio Ludueńa, în 2013, inspirat din volumul omonim Povești cu Cronopi și Glorii, v.o. spaniolă, subtitrare în limba română), documentarul “Cortazar”, apoi “Circe”, în regia lui Manuel Antin, inspirat în povestirea cu același titlu, “La Cifra Impar”, regizat de același Manuel Antin, pornind de la povestirea “Cartas de mama” din volumul “Armele Secrete” (aceste ultime trei titluri se vor proiecta în versiunea originală spaniolă cu subtitrare în engleză).

Intrarea va fi liberă, numărul de locuri fiin limitat. Rezervări pot fi făcute la cult3buc@cervantes.es.

Program

Luni, 24 noiembrie, ora 19:00

Proiecția filmului Historias de Cronopios y de Famas (Regia: Julio Cesar Luduena, Argentina, 2013, animație, versiune originală spaniolă, subtitrare in română)

Sinopsis: Tensiunile între clase și genuri, între național și internațional, popular și formal, culoare și alb-negru, figurativ și abstract reaprind eterna discuție a luptei între contrarii așa cum se întâmpla cu imaginarele ființe ale lui Cortazar, Cronopii și Gloriile. Povestirile fantastice prin care Cortazar a descris realitatea sunt recreate într-un colaj cinematografic pornind de la lucrări aparținând unor mari pictori argentinieni: Alonso, Bonta, Crist, Esposito, Noe Pagano, Saez, Santoro, Seguí și Tarsia. Fiecare a contribuit cu măiestria sa artistică și stilul propriu, sprijiniți de tehnicile avansate ale animației contemporane, grație unei echipe de animatori coordonată de Juan Pablo Bouza. Regizorul Julio Ludueńa a pus la cale acest proiect chiar în urma unei discuții pe care a avut-o cu Julio Cortazar la Paris, când tânărul Ludueńa tocmai participase cu un film la “Quinzaine des Realisateurs”. Construcția acestui film de animație începe însă abia în 2007; filmul e structurat pe zece capitole care readuc în prezent faimoasa scriere din 1962 a lui Cortázar, într-un registru muzical și audiovisual surprinzător, care s-a bucurat de o foarte bună primire din partea publicului și a presei de specialitate.

Marți, 25 noiembrie

ora 18:00 — masă rotundă: Traducătorii despre Cortazar, cu participarea doamnelor Tudora Șandru Mehedinți și Lavinia Similaru.

ora 19:00 — proiecția documentarului Cortazar (regia Tristan Bauer, Argentina, 1994, v.o. spaniolă, subtitrare în engleză).

Sinopsis: Spectatorul va putea să descopere momentele cheie din viața autorului. Copilăria populată de cărți, pregătirea pentru ocupația de profesor, viața din Paris și publicarea masivă a romanelor și povestirilor sale. Revoluția Cubaneză, Mai 68 în Franța, scriitorul explică legăturile dintre literatură și politică în opera sa, vorbește despre poezia dedicată lui Che Guevara sau despre interzicerea cărților sale în Argentina în anii 70.

Miercuri, 26 noiembrie, ora 19:00

Proiecția filmului Circe (regia Manuel Antín, Argentina, 1964, dramă, v.o. spaniolă, subtitrare în engleză, scenariu de Manuel Antin și Julio Cortazar pornind de la povestirea cu același titlu)

Sinopsis: Cei doi foști iubiți ai Deliei Manara, Hector și Rolo, au murit într-un mod ciudat. Acum, că Mario se îndrăgostește de Delia, încep îndoielile, suspiciunile, zvonurile…

Joi, 27 noiembrie

Ora 18:00 — Masă rotundă: Traducătorii despre Cortazar, cu participarea traducătorilor Luminița Voina Răuț și Marin Mălaicu Hondrari, alături de Laura Albulescu — redactor șef, Editura ART.

Ora 19:00 — proiecția filmului La cifra impar (regia Manuel Antin, Argentina, 1962, dramă, v.o. spaniolă, subtitrare în engleză, film inspirat în povestirea Cartas de mama din volumul “Armele secrete”).

Va vorbi despre film regizoarea spaniolă Judith Collell, vicepreședinta Academiei Spaniole de Film.

Sinopsis: După moartea fratelui sau, protagonistul fuge alături de cumnata sa în Franta. Fug de familie și de prejudecăți. O contactează totuși pe mama sa de la care află că fratele său, mort, a întrebat de el. Să fie o greșeală sau a înnebunit mama?

Centenarul nașterii lui Julio Cortazar, aniversat la Institutul Cervantes