Jurnalista Brândușa Armanca va susţine în Sala Mică a Teatrului Naţional, duminică, de la ora 11.00, conferinţa cu tema “Ce-a pățit televiziunea în Era Internetului”, în cadrul programului Conferințele Teatrului Național.

Un sondaj recent realizat de IRES confirmă cifrele avansate anterior de Eurostat: peste 80 la sută dintre români își iau informația de la televizor. Ce îi ține pe oameni în fața micului ecran care deocamdată își conservă supremația în epoca Internetului? În primul rând accesibilitatea: televiziunea intră în fiecare casă, e cel mai simplu lucru din lume să apeși un buton și să alegi programul zapând, fără să fie nevoie de cunoștințe sau dexterități tehnice. Mai mult, privitul la televizor este o activitate inerțială ce nu necesită coordonarea cu alții, iar oboseala cotidiană se compensează cu un pic de iluzie televizată. Dar cel mai important factor rămâne satisfacția produsă de televiziune, a cărei ofertă de divertisment și informație vizuală este mai experimentată decât cea a mediilor virtuale.

Marile show-uri cu milioane de telespectatori n-au putut fi egalate de distracția deloc de neglijat a jocurilor pe calculator. Să nu fi câștigat Internetul bătălia cu mediile clasice? Nu există un răspuns univoc: presa scrisă în formatul tipărit este muribundă, dar online ea merge mai departe. Televiziunea a pățit și ea ceva: s-a mutat pe alte platforme și suporturi, iar digitalizarea a schimbat regimul static al telespectatorului. El a devenit activ, mai ales dacă face parte din “generația Y”, intervine pe Facebook și pe Twitter, sau devine el însuși “realizator” pe Youtube. Noile tehnologii au produs mutații uimitoare iar “micul ecran” devine tot mai mic în Era digitală: laptop, tabletă, smartphone. Dincolo de minunile tehnicii, rămân de discutat multe altele, care țin de consistența jurnalismului, de etica acestei profesii întoarse pe dos, de limitele ei. Publicul însuși s-a schimbat într-atât pe Internet, încât cine întârzie o secundă cu o știre pierde 18 la sută din audiență. Vorbim despre trafic și vizualizări, dar bătălia pentru audiență la televiziune rămâne în vigoare și este, adesea, sângeroasă.

Conferința va pleca de la aceste premise pentru a contura o epocă de schimbări mediatice profunde, care afectează profesia de jurnalist, natura publicului și a receptării informației și, probabil, substanța etică și filosofică a societății. Dacă există concurență sau convergență între televiziune și Internet, se va vedea din ilustrații video, foto sau din statistici puse laolaltă pentru o mai convingătoare argumentație. (Brândușa Armanca)

Brândușa Armanca este critic literar, eseist, jurnalistă, traducătoare și profesor universitar. A făcut parte din redacțiile prestigioase de la Radio Europa liberă, Expres sau Ziua și a condus mai mulți ani studioul regional de la Timișoara al TVR. În prezent este senior editor la TVR Timișoara și redactează rubrica săptămânală de critică a presei “Media culpa” în revista “22”.

Membră a Uniunii Scriitorilor din România și a numeroase organizații de media ca International Communication Association sau ECREA, este autoarea mai multor volume de jurnalism, cărți de comunicare și de istorie literară. Filmele de televiziune i-au fost premiate la festivaluri naționale și în competiții internaționale. A predat la mai multe facultăți, iar din 2009 este Profesor univ. dr. la Universitatea “Aurel Vlaicu” din Arad.

Conferinţele TNB: “Ce-a pățit televiziunea în Era Internetului”