Baletul “Femei” în coregrafia lui Gheorghe Iancu este, după părerea criticului muzical Gabriella Gori, o dramă care-și găsește locul în contemporaneitate și, mai presus de orice, un portret al femeii de oricând și de pretutindeni, complicată, frumoasă, pasională. Coloana sonoră este alcătuită din lucrări ale compozitorilor Serghei Rahmaninov, Dimitri Șostakovici, Igor Stravinski, Paul Hindemith și din cântece ortodoxe rusești. Iubitorii de dans contemporan pot urmări acest titlu la Opera Națională București, sâmbătă, 3 mai, de la ora 19.00, cu balerina Corina Dumitrescu în rolul principal.

“Titlul mi-a atras atenția din punct de vedere teatral pentru că este aproape ironic. În fond, Mașa devine o ucigașă din dragoste. Ea își otrăvește bărbatul, iar alte două femei care aud această poveste tragică sunt influențate de ea și își ucid la rândul lor bărbații. Este, dacă vreți, un fel de caracterizare a genului feminin, un pic ironic firește, dar și puțin adevărat. Mi-a plăcut faptul că Cehov subliniază un aspect și anume acela că femeia este esențial diferită față de bărbat. Ea e mult mai complexă. Bărbații sunt… unilateriali, mai simpli. Femeile sunt mult mai complicate și mult mai puternice.” (Gheorghe Iancu, coregraf)

În reprezentația din 3 mai vor debuta balerinii Bogdan Plopeanu (Amantul), Marina Minoiu (Sofia), Raul Oprea (Feodor), Lucas Campbell (Aleksei).

Bogdan Plopeanu a absolvit Liceul de Coregrafie “Floria Capsali” din București în anul 2009, imediat devenind balerin al Operei Naționale București. În perioada 2010-2012, el a fost solist al teatrului de balet din Sibiu, iar din anul 2013 a revenit ca solist la Opera Națională București. De-a lungul timpului, Bogdan Plopeanu a fost finalist al Concursului YAGP din Italia (2007), a primit Premiul I la Concursul Național de Balet, edițiile din 2008 și 2009. În 2008, i s-a conferit de asemenea Premiul Special pentru Dans Modern. În anul 2012, Bogdan Plopeanu a câștigat Premiul I la Concursul Internațional de Balet de la Sibiu.

Finalistă la Youth American Grand Prix în anul 2007, balerina Marina Minoiu a întreprins stagii de perfecționare la The Royal Ballet Covent Garden summer school, American Ballet Theater Summer Intensive Course (USA), cu maestrul Gilbert Meyer, cu maestrul Sergiu Ștefanski, la International Ballet Summer Workshop Hagen (Germania) etc. Marina Minoiu a avut colaborări cu Teatrul Național de Operă și Balet Oleg Danovski din Constanța și Ballet Classique de Paris.

Raul Oprea a absolvit Liceul de Coregrafie “Floria Capsali” din București în anul 1998, imediat devenind balerin al Operei Naționale București. În perioada 2003-2004, el a fost solist al teatrului Eisenach din Germania, iar din anul 2005 a revenit la Opera Națională București. De-a lungul carierei, Raul Oprea a intrepretat roluri solistice din baletele Anna Karenina, Lacul lebedelor, Corsarul, Don Quijote etc.

Ultima reprezentație a baletului Femei din stagiunea actuală a teatrului bucureștean va avea loc în 7 iunie.

Baletul „Femei”, la Opera Naţională Bucureşti