În spectacolul La Sylphide al coregrafului Johan Kobborg, a cărui premieră naţională a avut loc la sfârşitul anului 2013, vor apărea pentru prima dată, în ultima săptămână din martie, noile silfide Cristina Dijmaru și Rin Okuno, au anunţat vineri reprezentanţii Operei Naţionale Bucureşti.

Deși baletul se cheamă La Sylphide, pentru coregraful Johan Kobborg personajul principal este James „totul este văzut din perspectiva lui James”. În acest rol va debuta cel mai nou membru al Companiei de Balet, polonezul Dawid Trzensimiech, fost balerin al Baletului Regal din Londra.

Scenografia baletului, inspirată din peisajele Scoției, îi aparține artistei de origine rusă Natalia Stewart, care a colaborat la Royal Opera House din Londra cu artiști faimoși, scenografi, coregrafi și dansatori, la repunerea în scenă a lucrărilor lui George Balanchine, Frederick Ashton sau Keneth Macmillan.

Prim-solista Cristina Dijmaru a urmat, în perioada 2002-2006, mai multe stagii de dans, cu maeștrii Gilbert Meyer și Sergiu Ștefanski pentru dans clasic, cu Rosa Olimpya Estrella pentru flamenco și un stagiu de perfecționare a tehnicii Kylián cu Arlette Von Boven. Pe lângă mai multe premii la olimpiadele naționale de specialitate, a fost finalistă, în anul 2005, la Premio Roma (Italia), iar în 2011 a primit Premiul de Excelență în cadrul concursului Sibiu International Ballet Competition. Este solistă a Operei Naționale București din anul 2007.

Venită în Compania de Balet a Operei Naționale București din anul 2012, balerina Rin Okuno a început studiul dansului la Swako Murase Ballet Studio (Japonia), apoi s-a perfecționat prin workshopuri la Școala de balet regală din Danemarca, la Școala de Balet a coregrafului John Cranko (Germania), la Baletul din Hamburg, la Centrul European al Dansului din Paris, la Academia de Balet Metropolitană din New York. Din 2005 până în prezent a câștigat zeci de premii la competiții de balet din Japonia, SUA, China etc.

Dawid Trzensimiech este de origine poloneză și a studiat la Școala Națională de Balet din Bytom. De-a lungul timpului a câștigat numeroase premii, fiind laureat al Concursului Național de Dans din Gdansk în 2003 și 2005 și al Concursului Internațional de Dans de la Rieti, Italia. A fost de asemenea finalist la Concursul Prix de Lausanne în 2006 și a câștigat o medalie la prima ediție a Concursului Internațional de Balet și Coregrafie de la Beijing, China, 2011. S-a pregătit la Școala Regală de Balet din Londra în urma primirii unei burse din partea organizatorilor Prix de Lausanne. Dawid Trzensimiech a devenit membru al Baletului Regal în anul 2008, unde în 2012 a devenit solist. A creat roluri în coregrafia unor creatori precum Wayne McGregor, Christopher Wheeldon, Liam Scarlett, Alexei Osipovich Ratmansky, David Dawson.

Director Artistic al Baletului Național Român, Johan Kobborg a fost prim-balerin al Baletului Regal Danez, al Baletului Regal din Londra și este invitat al celor mai importante companii din lume. În ultimii ani, Johan Kobborg s-a remarcat în paralel și în calitate de coregraf, lucrările sale fiind prezentate de Baletul Regal din Londra, Baletul Teatrului Balșoi din Moscova, Baletul Regal din Noua Zeelandă etc. În anul 2009, spectacolul său La Sylphide de la Teatrul Balșoi a fost nominalizat la Premiul ‘Masca de Aur’ la Moscova pentru cel mai bun spectacol al anului.

Misterioasa silfidă, în noi interpretări la ONB