Fundația Gabriela Tudor lansează duminică, de la ora 19.00, seria evenimentelor prezentate în cadrul festivalului E-Motional, manifestare dedicată dansului contemporan.

Festivalul se deschide cu spectacolul “Piesă cu responsabilitate limitată”, semnat de Cosmin Manolescu și Mihaela Dancs, urmat de piesa “… After all”, în coregrafia Vavei Ștefănescu. Evenimentul este găzduit de Centrul Național al Dansului București.

Desfășurat sub motto-ul “reinventează-te”, Festivalul E-Motional are un caracter experimental și se adresează unui public căruia îi place schimbarea și care este mereu în căutare, dornic să descopere și să încerce lucruri noi. Formatele variate de evenimente propuse până în 9 noiembrie — spectacole, ateliere, conferințe, dezbateri, proiecții de filme — au în comun subiecte ce dovedesc o preocupare actuală a artiștilor pentru teme legate de identitate, memorie a corpului sau a spațiilor, precum și de explorare a performativității altor spații decât cele clasice.

Prima săptămână a festivalului (5-12 octombrie) include de asemenea reuniunile Platformei de Reflecție, un format de cercetare și colaborare unic în interiorul mediului coregrafic între cele trei țări partenere ale programului E-Motional — România, Letonia și Portugalia, aducând împreună un grup mixt de profesioniști din dans — artiști, manageri/ producători, curatori și critici de dans. În conexiune cu această reuniune, artiștii portughezi participanți Joana von Mayer Trindade, Joclecio Azevedo și Rogerio Nuno Costa vor susține în 7 octombrie, ora 19:00 la studioul ZonaD o conferință despre dânsul contemporan din Portugalia, “Dance/Crossing/Experiences/Portugal”.

Un eveniment special are de asemenea loc pe 9 octombrie, între orele 15.00 și 20.00, când teatrul lorgean prezintă în cadrul festivalului “magic mystery domestic tour” — o serie de patru spectacole de apartement susținute de artiștii Jean Lorin Sterian, Cătălina Gubandru, Cristian Nanculescu, Marin Voica, Adriana Gheorghe și Iulia Sima.

Săptămână se încheie la studioul ZonaD în 12 octombrie cu proiecția filmului C(H)OEURS, documentând spectacolul realizat de renumitul coregraf belgian Alain Platel la Teatro Real Madrid (2012).

Pe durata unei perioade de mai bine de o lună, festivalul propune publicului peste 15 evenimente, între care opt spectacole și prezentări work-in-progress, trei seri cu proiecții de filme de dans, trei prezentări și dezbateri teoretice și critice, două ateliere pentru public, unul dintre acestea finalizat cu un spectacol.

Programul detaliat și detalii suplimentare sunt disponibile la https://zonadstudio.wordpress.com/ și www.e-motional.eu.

Festivalul E-Motional este organizat în cadrul programului european “E-Motional: rethinking dance”, realizat cu sprijinul programului Cultura al Uniunii Europene. Proiect cultural finanțat în cadrul Programului cultural București 555 al ArCuB — Centrul de Proiecte Culturale al Municipiului București. Proiect cultural finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

O luna de evenimente dedicate dansului contemporan, la Festivalul E-Motional